edin.bg»Статии»Как да»Почистване на злато с камъни

Почистване на злато с камъни

почистване на злато с камъни

Естественото злато или по-просто казано това без примеси не е склонно да потъмнява или да губи блясъка си. Но златните бижута се правят от сплави, не от чисто злато, което е много мек метал. В бижутата златото е основната съставка, а среброто, медта и други метали служат като добавки. Това се прави за твърдост, за да не се деформира бързо и силно самото злато.

Всяко механично натоварване върху златните бижута обаче може да даде дефект, както и всяка непредвидена химична реакция на благородния метал с някакъв химичен препарат. Освен това болшинството златни накити съдържат камъни като допълнителна украса, а това влияе на начините, подходящи за почистването им.

Тези основни характеристики на златните бижута налагат внимателен избор на начините за почистването им. Днес с ултразвукови уреди може да се извършват редица процедури, включително да се почисти домашното злато. Това обаче не е добра идея, ако се прави с домакински ултразвукови почистващи апарати, особено ако бижуто има мозайка от паве, съставена от малки скъпоценни камъни, разположени един до друг.

Ако някой от зъбите, държащи камъните, се разхлаби или ако бижутерът, който е поставил скъпоценните камъни, направи и най-малката грешка, един или повече камъни могат да изпаднат от гнездата си поради вибрациите на ултразвуковата машина. Затова при намерение да се почисти златото с ултразвук, по-добре това да стане в бижутерска работилница, там професионалистите могат да тестват здравината на гнездата преди процедурата, или да поставят паднал камък на мястото му.

Почистването на златото се налага поради факта, че то потъмнява заради наличието на други метали в него. Поради това златните предмети с камъни започват да остаряват и избледняват. Но има редица други причини:

Върху златните продукти има окислителен филм. Следователно не металът остарява, а самият филм. Отделно човешкото тяло взаимодейства с предмети и златото не е изключение, то дава химическа реакция. В допълнение работата на мастните жлези е непрекъсната и се освобождава пот в резултат на това, което означава, че реакцията с метала е постоянна. Не на последно място козметиката вреди на всеки продукт.

как се почиства злато

Металът, каквото е и златото, остарява от това и вече не изглежда привлекателно. Съвременният свят е пълен с машини и технологии. Съответно въздухът е замърсен, газовете и саждите се утаяват не само върху дрехите или косата, но и върху всички бижута. Особено засегнати са бижутата с вложки, каквито са златните. Затова трябва веднъж месечно да се почистват.

Народните средства, които са изпитвани дълго и са дали резултат, са:

- креда и амоняк;

- боракс;

- пилешки пресен протеин;

- оцет;

- сок от лук;

- захар;

- паста за зъби;

- топъл разтвор от вода и препарат за миене на съдове;

- червило;

- солен разтвор или саламура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest