edin.bg»Статии»За Дома»Препарати за почистване на злато

Препарати за почистване на злато

Препарати за почистване на злато
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
175.00 лв.
Виж ››

На пазара се предлагат много и най-различни препарати за почистване на златни бижута. Бижутата са скъпи и за това трябва да знаем как правилно да се грижим за тях, за да ги запазим за по-дълго време. А какво по-хубаво от това да можем да ги почистим в домашни условия? Преди да споделим с вас как да почистите златото, ще ви разясним няколко причини, поради които златото може да бъде увредено.

Защо златото потъмнява?

Както всички знаем, златото е благореден метал, който е твърд и окисляването му не е лесно. Въпреки това, по една или друга причина, повърхността на златото може да бъде увредена или да се замърси. Въпреки факта, че златото има слаба химична активност, то все пак има вероятност златото да направи химична реакция с дразнители от външната среда като кислород, въглероден диоксид или заради влажността на въздуха. Когато носите злато и се напръскате с парфюм, сложите си крем, можете да замърсите златото и то да потъмнее.

Кога е нужно да почистите златните си бижута?

За да може вашите бижута да са винаги в добро състояние, трябва да ги почиствате от време на време. Когато забележите, че бижутата ви са загубили своя блясък или има петна по тях, това значи, че трябва да бъдат почистени.

Начини за почистване на злато:

Трябва да знаете какви рискове може да има почистването на златни бижута в домашни условия. Начините за почистване на злато у дома са много, но не всеки обаче е надежден. Когато решите с кой метод да почистите бижуто, трябва да се вземат предвид факти като това до колко е замърсено бижуто и дали по него има скъпоценни камъни.

Ето и кои са начините за почистването на злато:

1. Почистване на злато със сапун и вода

Това е един от най-лесните начини за почистване на злато. Той е добър за бижута, които не са много замърсени и нямат скъпоценни камъни по тях, защото сапунът може да им навреди. Ще са ви нужни:

- Подходящ съд с вода;

- Течен или твърд сапун;

- Четка за зъби, която е мека или микрофибърна кърпа;

Почистване на злато

Ето и как се почиства:

- Водата, в която се разтваря сапуна, трябва да е топла;

- Бижутата се слагат в този разтвор и трябва да престоят така около 20-30 минути. Трябва да киснете бижутата си по отделно, за да не се надраскат;

- След като това време изтече, бижутата се изваждат и се полират с микрофибърната кърпа, докато придобият блясък. Може да използвате и четка, но има опасност с нея да надраскате бижутата. Трябва бижутата да са напълно сухи, преди отново да решите да ги носите;

2. Почистване на злато със сода бикарбонат и оцет

Този разтвор е щадящ и вероятността да надраска бижутата ви е много малък, ако по тях няма скъпоценни камъни и перли. Оцетът е слаба киселина, но в комбинация със содата, може да направи много силна реакция, за да може да почисти добре бижутата ви. Нужно ви е:

- Сода бикарбонат;

- Вода;

- Оцет;

- Подходящ съд;

А ето какво трябва да направите:

В съда, който ще ползвате, трябва да смесите сода бикарбонат и вода, като съотношението трябва да е 3:1. Това, което трябва да се получи, е гъста паста. След това с памучен тампон се слага от пастата върху златото. След това бижутата се слагат в купа и се заливат с оцет. Оставят се да престоят 5 минути. След което бижутата се измиват с топла вода, като трябва всичката паста от сода да се измие. Изсушете ги с мека кърпа;

3. Почистване на злато с амонячна сода

Разтворът, приготвен с амоняк, е един от най-ефикасните начини за почистване на злато, което е много силно замърсено. Този разтвор не трябва да се използва често, защото е прекалено силен и може да увреди бижутатави или да промени цвета. Не трябва да използвате този разтвор да чистите бижута, които са с матово покритие, защото този разтвор може да го премахне. Това, което ще ви трябва е амоняк и вода, като съотношението е 6:1, като трябва да следвате указанията на етикета на амоняка.

Почистено и полирано злато

В купа се смесват амоняка и водата. Бижутата се поставят вътре и се оставят за не повече от 1 минута. След което се измива с вода и се оставя да изсъхне.

Вижте също:

- Как да полираме злато;

- Почистване на злато в домашни условия;

- Почистване на злато с камъни;

- Почистване на бяло злато.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest