Как да простим на родителите си?

Как да простим на родителите си

Травмите от детството или в тийнейджърска възраст са трайни и със сигурност се отразяват на целия ни живот. Особено ако не успеем да ги преодолеем по правилния начин. Може би звучи абсурдно, но едни от най-тежките психични травми и комплекси всъщност са предизвикани от родителите ни. При това неумишлено, а напротив – с добри намерения в повечето случаи.

Противоречието е много сериозно – хем това са хората, които ни обичат и които ние обичаме, хем те са сложили най-сериозния отпечатък върху нашата психика. Но това е самата истина, подкрепена от максимата, че най-много ни нараняват тези, които обичаме, а не тези, които мразим.

Но какво да направим, че да преодолеем конфликтите с родителите си и да забравим травмиращото им поведение спрямо нас?

Как да им простим на родителите си?

Безспорно най-трудна е прошката. Тя изисква духовна извисеност и различен поглед на нещата. Какво може да направите, ако попадате в групата на тези, които все още не са простили на родителите си за негативите в живота ви, причинени от тях? Опитайте да следвате тези няколко стъпки, за да простите по-лесно на родителите си.

1. Запитайте се – Какви са прегрешенията на родителите ви спрямо вас. И не просто си задайте въпроса, а си направете списък – в писмена форма, включващ грешките на родителите, които са ви травмирали. Опитайте да изведете петте най-сериозни грешки на родителите си челно място.

Щастливо семейство

Това са тези, които трайно са се отразили на живота и психиката ви. Попитайте сами себе си – мога ли да простя на родителите си за това? Ако не можете, значи това е проблем, който все още стои неразрешен и влошава вашето настояще и бъдеще.

Ако отговорът е, че бихте могли да простите, прощавате или вече сте простили – тези грешки вече не ви засягат и те са останали в миналото. Вече сте ги преодолели и няма нужда да разсъждавате върху тях. След като вече сте идентифицирали най-сериозните „прегрешения“ на родителите ви към вас, минете на следваща стъпка.

2. Задайте си въпросаКакво ги е накарало да постъпят така с мен? Опитайте отново да си направите един списък с предположения за това какво е провокирало у тях това „грешно поведение“. Впишете от пет до десет причини с възможните мотиви на родителите ви.

Ако не ви хрумват почти никакви предположения, директно попитайте родителите си или други близки роднини. Те може да ви предоставят различна гледна точка от вашата – причини, за които никога не бихте се сетили. Поразсъждавайте малко върху техните мотиви и преминете на следващата стъпка.

3. Поставете се на тяхно място

Родители

Представете си за миг, че сте разменили мястото с родителите си. Какво бихте направили вие на тяхно място? Опитайте много задълбочено да се идентифицирате с тях – не забравяйте да си представите, че сте заобиколени от всички условия, от които са били заобиколени те. И да „върнете времето назад“ – т.е. да се съобразите с времената, в които са живели като млади родителите ви. Напишете си списък с действията, които бихте предприели, вместо тяхното поведение. Преминете нататък.

4. Представете си, че са действали като вас

За кратко си представете, че те са постъпили така, както вие бихте постъпили. Задайте си въпроса – дали това би ви навредило по някакъв начин. Ако да – по какъв. Представете си, че трябва да избирате спрямо вашето дете. Обмислете какви са или какви биха били вашите действия. Представете си вашите деца след 10 години и се запитайте – биха ли ви обвинили в грешно поведение те.

След като преминете всички тези стъпки, вероятно вече сте открили много интересни неща за живота на родителите си, за вас самите, за вашите деца. Може да имате и някои интересни отговори, които до този момент не са се появявали в съзнанието ви.

Вероятно сте разбрали, че капацитетът на родителите ви за справяне с техните собствени проблеми е бил толкова голям, че е позволявал единствено това поведение, което ви е наранило. И все пак те са ви създали и са ви помогнали да се срещнете с този свят. Може би е време да им простите? А може би вече сте го направили...

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати