edin.bg»Статии»Домашни Любимци»Кератит при кучетата

Кератит при кучетата

Кератит при кучетата

Кератитът е заболяване, което се среща доста често при кучетата. Това е офталмологична патология, която представлява възпаление на роговицата, като причините за това могат да са различни. Във всеки един случай това заболяване при кучетата влошава качеството на живот на питомеца, но при навременно лечение не съществува почти никакъв риск от усложнения, както и възстановяването на животното протича лесно и бързо.

Форми на кератита при кучетата:

- инфекциозен;

- гноен;

- съдов;

- алергичен;

- катарален;

- дълбок.

Симптоми на кератит при кучетата

Освен гореизброените форми, също така съществува и така наречения пигментен кератит при кучетата, който се характеризира с промяна на цвета на роговицата. За съжаление тази форма много често може да стане причината за загубата на зрението на кучето, но и да доведе до редица други сериозни усложнения.

Има няколко причини, поради които домашните любимци могат да развият кератит. Често офталмологичното заболяване е проява на инфекциозен хепатит или чума. Другите провокиращи фактори включват:

- бактериална инфекция (коки и други);

- вирусна атака (херпесен вирус, аденовирус);

- гъбична инфекция;

- алергия;

- авитаминоза;

- системни, автоимунни или неврологични патологии.

Причината за кератит при кучетата може да бъде не само някое заболяване, но също така и нараняване на очите. Кератитът при кучетата може да се дължи и на генетична предразположеност. Така например от това заболяване често страдат животните, които принадлежат към породи като мопс, булдог, пекинез.

Това се дължи на анатомичните особености на структурата на черепа и очите им (къса глава и големи изпъкнали очи). Кератитът, от който страдат немските овчарки, е следствие от автоимунната реакция на тялото им към клетките на собствената им роговица. По някаква причина имунната система на животни от тази порода започва да счита тази тъкан за чужда и един вид я атакува, което съответно води до възпаление на роговицата.

Симптоми на кератита при кучетата

Лечение на кератит при кучетата

Заболяването може да бъде лесно диагностицирано, тъй като симптомите на кератита при кучето са доста прости, като едни от най-честите са:

- гноен ексудат от очите;

- фотофобия;

- язви;

- сърбеж;

- помътняване на роговицата;

- зачервяване;

- оток на роговицата.

Лечение на кератита при кучетата

В началните етапи на заболяването то се повлиява доста добре от медикаментозната терапия. Ако обаче не се лекува, тогава може да се развие хронична форма, която да доведе до постоянни ремисии и рецидиви на патологията. При избора на конкретната терапия, ветеринарят винаги се съобразява както с факторите, които са довели до състоянието, така и от вида на заболяването. Първата задача на специалиста е да елиминира самата причина, която е довела до появата на кератита при кучето.

Една от задължителните процедура е ежедневното измиване на очите с Фурацилин или Риванол, тъй като те имат много добър антисептичен ефект. Терапевтичният курс се подбира индивидуално, като така например при гноен кератит се прави интрамускулно инжектиране на антибиотични лекарства, докато при алергичен една от първите задачи на специалиста е да елиминира причината за заболяването, тоест алергена.

След това задължително се изписват антихистамини, също така на животното се предписва специлиана хипоалергенна диета. При останалите форми се назначават антибиотици с широк спектър на действие, витаминни инжекции за укрепване на имунната система, антивирусни лекарства, капки за очи, кортикостероиди и антисептични разтвори за изплакване на очите.

В никакъв случай не се занимавайте със самолечение, тъй като само специалиста може да прецени, какво е състоянието на кучето, да направи правилна диагностика и да назначи съответното лечение. Само така вашето куче ще може да се възстанови бързо и да не възникнат някакви усложнения за животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest