Дезинфекция с белина - какво трябва да знаем

белина
Снимка: ds_30/ pixabay.com

Дезинфекцията с белина може да ви помогне много при почистването на дома, но е важно да знаете някои правила, за да е максимално ефективна тя, както и да не навредите на здравето си.

Първото, което трябва да запомните, е това, че с този препарат винаги трябва да работите само с ръкавици, защото е много агресивен за кожата. С белината можете да унищожите микробите и да дезинфекцирате банята или тоалетната лесно и бързо, но и без никакви финансови загуби.

Дезинфекция с белина - какво трябва да знаем

Това е концентриран продукт и трябва да го разредите правилно с водата. Всички производители посочват това на етиката, но най-чести съотношението е 1:10, като при силно замърсените повърхности можете да направите по-силно концентриран разтвор.

Много ефективно средство е за почистването на сифона на тоалетната чиния, като за целта залейте в нея разтвора и го оставете да подейства за една нощ, а след това измийте остатъците с обикновена вода. Все пак именно това е едно от местата, където микроорганизмите се чувстват като у дома си и е важно редно да дезинфекцирате банята. Не по-малко предимство на белината е и фактът, че с нея можете да с избавите от неприятната миризма.

Предпазни мерки при дезинфекция с белина

При дезинфекцията никога не забравяйте, че белината е много агресивно вещество и ако разтворът е по-концентриран, тогава може дори да изгори кожата и лигавиците си. Именно затова е важно при работата с него винаги да си слагате ръкавици и да отваряте помещението.

Съхранявайте препарата далеч от децата и животните, а също така на тъмно място. Срокът на годност е 12 месеца и след изтичането му вече можете да го изхвърляте, защото губи своите свойства си.

дезинфекция с белина
Снимка: nastya_gepp/ pixabay.com

Никога не изолзвайте белината за самолечение на гъбички например. Това е разтвор, с който можете да дезинфекцирате само повърхностите, но е и кожата, защото това може да има много сериозни последици за здравето ви.

Други области на приложение на белината

Белината прекрасно средство за почистването и дезинфекцията на котешката тоалетна, като в този случай разтворът трябва да е с концентрация 1:10. Няколко пъти на седмица я мийте с това средство, като така не само ще се избавите от микробите, но и от неприятната миризма.

Можете да обработите с белина и аквариумите. Съотношението между това средство и водата отново трябва да е 1:10, като можете да оставите всички камъни и пластмасови растения, за да дезинфекцирате и тях. Преди да пуснете рибките е важно да измиете много добре аквариума и да се убедите, че няма остатъци от хлор, защото в противен случай те могат да започнат да боледуват.

Клетките на домашните ви животни също се нуждаят от редовно почистване и дезинфекция, като разтворът на белината трябва да е в съотношение 1:20. За целта използвайте обикновен пулверизатор и оставете средство да подейства за едно денонощие, а след това много добре измийте клетката преди да пуснете гризача в нея.

Ако сте се чудили, с какво можете да дезинфекцирате плочките в банята, тогава белината отново идва на помощ и в тази ситуация. Можете да направите малко по-концентриран разтвор и да минете банята с него, а след това да го оставите да подейства за 2-3 часа и да измиете плочките добре с чиста вода.

Поддържането на хигиената е важна задача на всяка домакиня, която се грижи перфектно за чистотата на дома. Белината може да се превърне във ваш верен съюзник в тази цел, но и да ви помогне да дезинфекцирате различните повърхности, премахвайки заедно с това неприятната миризма.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати