За родителите, които бият децата си

За родителите, които бият децата си

За съжаление, случаите на насилие над децата не са никак рядко срещано явление, като то може да бъде както физическо, така и психическо. Дори ако казвате на децата си постоянно, че не са умни, то това също ще окаже траен белег в съзнанието и самооценката им.

Подобни личности никога не биха могли да израснат щастливи и пълноценни хора, затова е важно се отнасяте отговорно към ролята си на родител и да разбира важността на подкрепата и уважението, както дори и на милата дума.

За родителите, които бият децата си

Причините да има физическо насилие у дома могат да са различни, като водещите психолози разграничават основно пет. Тираничното и обсебващо отношение не е помогнало още на нито едно дете да расте безгрижно и е важно вие да разбирате трезво това, но и колко е важна ролята ви във възпитанието им - както умственото, така и емоционалното.

1. Желанието за самоутвърждаване

Първият фактор, който оказва влияние, е желанието за самоутвърждаване. Всеки човек иска да се чувства успешен във всяка една сфера - в дома, на работа, приятелите си и така нататък. Ако обаче нищо не носи радост в живота на човек, тогава начините за реализация могат да станат много различни от общоприетите норми и именно тогава започва насилието в дома. Дори бащата да бие жена си, то това също нанася изключително силна емоционална травма на детето. Голяма част от тези родители обаче започват да

изкарват злобата си, че не са се реализирали, биейки децата си;

2. Боят в семейството като наследство

Ако във вашето семейство е имало насилие, тогава е твърде вероятно и вие да последвате този пример и да се сдобиете с тази "суперсила". Физическото насилие никога не решава проблемите, а само ги задълбочава. Именно разговорите и диалога с децата са истинската суперсила на родителите, които истински обичат децата си и искат да им помогнат да израснат щастливи и пълноценни личности;

3. Безсилие

Бой в семейството и насилието над деца

Понякога собственото безсилие може да е в основата на това родителите да бият децата си. Съгласни сме, че има и доста сложни малчугани, които не слушат, но това не е причина за физическо насилие и нищо не може да оправдае подобно поведение. Дори и да имате проблеми, тогава правилната крачка е първо да поговорите с детето, а ако нямате успех, тогава можете да отидете на психолог, който да ви помогне да стигнете до сърцето и съзнанието им;

4. Боят изгражда

Искреното мнение, че това е най-лесният начин да ги възпитават, е другата често срещана причина възрастните да бият децата си. Това обаче е напълно безсмислено дори от чисто практична гледна точка, защото така само можете да озлобите сина или дъщеря ви, карайки ги да се страхуват от вас. Заедно с това така децата ви израснат непълноценни и неуверени личности, които трудно биха били щастливи с подобни “мили” спомени от детството им.

5. Сексуалната и емоционална неудовлетвореност

Колкото и да ви се стори странно, но психолозите отбелязват това, че дори собствената сексуална неудовлетвореност може да бъде причината за това някои родители да бият децата си. Именно това е моментът, когато възрастните пренасят собствените си неуспехи върху детето си и му нанасят физическа травма. Като цяло обаче това се случва най-често в неблагополучните семейства, които са имали такъв пример на диктатори. Всеки един проблем може да бъде решен, но не и с цената на това да превръщате децата си в боксова круша на вашата собствена неувереност и неудовлетвореност.

Дори и да ви се иска да ударите детето ви, когато то не ви слуша, просто се опитайте да се успокоите и да преборите до 10, за да не съжалявате за това после цял живот.

Вземете си топла вана, прочети някоя книга или медитирайте. Вие трябва да сте тяхната опора и подкрепа, за да им помогнете да израснат пълноценни, щастливи и уверени хора.

И помнете, че ако имате много сложни семейни проблеми, тогава най-доброто решение за семейните сеанси при психолога, който ще намери корена на проблема и ще ви помогне да решите всичко, превръщайки се отново в щастливо семейство.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати