Как да щадим сърцето?

храни за сърдечно здраве

Всички знаем, че сърцето е мускул, който трябва да се поддържа, за да се чувстваме здрави и силни. Едно от важните условия са редовните профилактични прегледи при медицинските специалисти. Сърцето е подложено на огромен стрес, тъй като всяка минута прави множество помпания на кръвта, за да се наситят с кислород всички органи в човешкото тяло. Именно затова в приоритетите на всеки човек трябва да бъде неговото укрепване.

Как да щадим сърцето? В следващите редове вижте повече:

1. Започнете да водите по-активен начин на живот

Динамиката в ежедневието е полезна не само за сърцето, но и за всички системи в организма ни. По този начин вие не само го щадите, но и го укрепвате, което е не по-малко важно. Разхождайте се редовно на природа, посещавайте фитнесите или просто бягайте по 30 минути сутрин. Всичко това ви помага да укрепите сърдечния орган, като същевременно с това го правите по-силен и устойчив на различни заболявания, които са свързани със заседналия начин на живот.

2. Спрете пушенето

Всеки е чувал за пагубното влияние на тютюнопушенето върху дихателната система и че този вреден навик води много често до рак на белите дробове. Не по-малко пагубно е влиянието на пушенето за сърцето, което също страда безумно много от недостига на кислород, както и всички други системи. Именно цигарите са един от рисковите фактори за различните сърдечни заболявания.

3. Хранете се здравословно

здравословното хранене е важно за сърцето

Яденето на мазни и пържени храни има пагубно влияние за здравето като цяло, включително за сърцето. Ако редовно прекалявате с фастфуда или пък сте фен на мазните храни, тогава с времето ще имате сериозни сърдечни проблеми. Правени са множество проучвани и вече е доказано, че вредните храни са една от предпоставките за различни сърдечни заболявания в 21 век. За да щадите сърцето си е полезно да си хапвате повече ядки, горски плодове, храните със зелен цвят, сьомга.

4. Спрете или намалете алкохола

Ако искате да се грижите за здравето си и да щадите сърцето си, тогава е важно да спрете с вредните навици или поне да ги минимизирате до минум. Редовната употреба на алкохолни напитки доказано уврежда сърцето, докато при ограничаването му се намалява значително риска от сърдечно-съдови патологии.

5. Наспивайте се

Средно възрастните хора имат нужда от 7-9 часа сън, за да се чувстват бодри и пълни с енергия на следващия ден. Недоспиването оказва пагубно влияние на нервната система, но заедно с това се увеличава нивото на стреса и кръвното. Това от своя страна е отново водеща предпоставка за развитието на различни сърдечни проблеми при много млади хора, които редовно спят по-малко от 4 часа на ден.

6. Избягвайте стреса

Напрежението в ежедневието не е направило никой човек по-здрав и силен. Важно е да успявате да се абстрахирате от проблемите си, а не да се съсредоточавате само на тях и стресовите моменти в живота. Всеки се сблъсква с трудности, но е важно да успявате да ги игнорирате чисто емоционално, както и да ги решавате без да влагате някакви чувства, които биха могли да увеличат напрежението. Причината за това е, че стресът доказано кара сърцето да работи по-усилено, но за сметка на стесняването или блокиране на важни артерии, като това от своя страна може да доведе до инфаркт или инсулт в бъдеще.

7. Свалете излишните килограми

Затлъстяването е бичът на днешното общество и е най-прекият път към заболявания на сърцето. Причината за това е, че така се повишава холестеролът в кръвта, кръвното се увеличава и е възможно да се развие захарен диабет. Излишното тегло кара сърцето да работи по-усилено, за да може нормално да изпълнява своите функции, но подобно натоварване не води до укрепване на сърдечния мускул. Изследванията са доказали, че излишното тегло в средната част на тялото способства за увеличаването на сърдечно-съдовите заболявания.

8. Намалете солта

спирането на солта помага на сърдечното здраве

Последните изследвания доказват това, че приемът на сол в големи количества също води до сърдечни проблеми. Това бе публикувано и от изследователите в New England Journal of Medicine, с което се доказа за пореден път това, че именно голямото консумиране на fastfood и редовното ядене в ресторантите е причината за сърдечните патологии на голяма част от населението на САЩ, тъй като хранат там съдържа много сол.

9. Яжте тъмен шоколад

Качественият тъмен шоколад съдържа полезните за сърдечния мускул флавоноиди, които от своя страна доказано водят до намален риск от развитието на различни възпаления и патологии на сърцето. Разбира се, че не бива да прекалявате, а да си хапвате това сладко и полезно за сърцето изкушение в умерени количества.

10. Вършете редовно домакинските си задължения

Това може и да ви се стори странен съвет да щадите сърцето си, но последните проучвания доказват ефективността на този метод. Причината е, че така се раздвижвате малко, но и заедно с това горите излишните калории. Можете да си пуснете любимата музика и дори да чистите в такт, за да направите досадното домакинско задължение в забавна и полезна тренировка за сърцето ви.

Начините да щадите сърцето си са много и най-различни. Ако трябва да обобщим всичко в едно изречение, то ще добавим че най-важното е да се храните здравословно и да водите активен начин на живот. Заедно с редовните профилактични прегледи при лекар това са най-сигурните начините да се предпазите от сърдечно-съдовите патологии в бъдеще.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати