Грешки, които трябва да избягвате при готвенето на скариди

скариди

Скаридите са любимите морски дарове на много хора. Да, те имат страхотен вкус, но преди да се заемете с готвенето им, уверете се, че не сте извършили някоя от тези грешки, които биха провалили усилията ви.

1. Купили сте "пресни" скариди

На пръв поглед това няма смисъл - свежата храна е винаги по-добра от замразената, нали? Но в дадения случай това е така, само ако купувате живи скариди. В противен случай най-вероятно си купувате размразени и то кой знае откога. Затова не правете тази грешка, защото кулинарното ви начинание може да пропадне с гръм и трясък.

2. Размразявате ги неправилно

Взели сте замразени скариди - добре. Но тук идва следващата често допускана грешка при готвенето на скариди, а именно размразяването. Никога не трябва да използвате микровълнова фурна или да ги оставяте на плота да се размразяват сами. Най-добрият начин е да ги оставите в хладилника за една нощ.

3. Готвите ги прекалено дълго време

Като повечето морски дарове, скаридите не се нуждаят от много време за готвене. Ако се навият във формата на буква О, значи сте прекалили с готвенето. Готовите скариди трябва да са розови, непрозрачни и ненавити.

Грешки, които трябва да избягвате при готвенето на скариди

4. Не сте ги изчистили

Червата на скаридите могат да съдържат пясък и кал, което не е много приятно при консумиране. Затова ги разпорете и очистете добре.

5. Оставяте им черупките

Хората в много части на света ядат скаридите с черупките и това не се смята за голяма работа. Те са хрупкави! Но пък не всички. Така че, ако ще посрещате гости, може да ги смутите много като ги принудите да си белят всяка една скарида "публично". Освен ако не сте сигурни, че вашите гости ги ядат с черупките по-добре им спестете неудобството и ги махнете черупките предварително.

Това са основните грешки при готвенето на скариди и разбира се не всички. Всяка храна си има специфика при приготвяне, затова винаги трябва да сте наясно с нея, за да не претърпите провал.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари