Обратима ли е деменцията или може ли да бъде забавена?

Деменция

Деменцията не е специфична болест. Това е общ термин, който описва група от симптоми, свързани със слаба памет или други умения за мислене, достатъчно тежки, за да се намали способността на човек да извършва ежедневните си дейности.

Болестта на Алцхаймер е виновна за 60 до 80 процента от случаите. Съдовата деменция, която възниква след инсулт, е вторият най-често срещан тип деменция, но има много други състояния, които могат да причинят симптоми на състоянието, включително някои, които са обратими, като проблеми с щитовидната жлеза и дефицит на витамини. Обратима ли е деменцията или може ли да бъде забавена?

Деменцията често се нарича сенилност или сенилна деменция, което отразява предишното широко разпространено, но неправилно убеждение, че сериозният умствен упадък е нормална част от застаряването.

Докато симптомите на деменция могат да варират значително, поне две от следните основни психични функции трябва да бъдат значително засегнати, за да се счита, че човек страда от състоянието – памет, комуникация, способност за съсредоточаване и внимание, мотивиране и преценка, визуално възприемане.

Хората с деменция може да имат проблеми с краткотрайната памет, да срещат трудности да следят съдържанието на портфейла си, да плащат сметки, да планират и подготвят храна, да запомнят назначения или да пътуват извън дома си.

Деменция

Много от деменциите са прогресивни, което означава, че симптомите започват бавно и постепенно се влошават. Ако вие или любим човек изпитвате трудности в паметта или други промени в мисловните умения, не ги пренебрегвайте. Посетете скоро лекар, който да определи причината.

Професионалната оценка може да открие лечимо състояние. И дори симптомите да предполагат деменция, ранната диагностика позволява на човек да се възползва максимално от наличните лечения и предоставя време за планиране на бъдещето.

Лечението и забавяне на деменция зависи от причината за появата ѝ. В случая на най-прогресивните деменции, включително болестта на Алцхаймер, няма лечение. Има лекарства, които временно могат да подобрят симптомите. Същите лекарства, използвани за лечение на болестта на Алцхаймер, са сред медикаментите, които понякога се предписват, за да помогнат при симптомите на други видове деменция. Нелекарствените терапии могат също така да облекчат някои симптоми на състоянието.

Някои рискови фактори за деменция, като възраст и генетика, не могат да бъдат променени, но изследователите продължават да изследват въздействието на други върху здравето на мозъка и профилактиката на деменцията. Някои от най-активните области на изследване за намаляване и профилактика на риска включват сърдечносъдови фактори, физическа форма и диета.

Вашият мозък се подхранва от едно от най-богатите мрежи от кръвоносни съдове. Всичко, което уврежда кръвоносните съдове навсякъде в тялото ви, може да увреди тези съдове в мозъка ви. Можете да помогнете да защитите мозъка си с някои от същите стратегии, които защитават вашето сърце.

Отказ от пушене

Такива са откажете пушенето, да предприемете стъпки за нормализиране на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар в препоръчителните граници и да поддържате здравословно тегло. Защото затлъстяването е проблем, който вреди цялостно на здравето ви.

Редовното физическо натоварване също може да намали риска от някои видове деменция. Предполага се, че упражненията могат директно да повлияят на мозъчните клетки чрез увеличаване на кръвта и кислородния поток към мозъка.

Това, което ядете, може да окаже най-голямо въздействие върху здравето на мозъка чрез ефекта върху здравето на сърцето. Актуални данни показват, че моделите на здравословно хранене за сърцето, като средиземноморската диета, могат да помогнат за защитата на мозъка.

Средиземноморската диета включва сравнително малко червено месо и набляга на пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, рибата и морските дарове, сурови ядки, зехтина и други здравословни мазнини.

Източник: simptomi.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари