Ежедневни навици за здрава сърдечна система

Ежедневни навици за здрава сърдечна система

Вече всички знаем, че упражненията и здравословната диета могат да поддържат сърцето здраво. Но чудили ли сте се какво друго можем да направим, за да опазим допълнително сърдечно-съдовата си система.

На първо място, спрете да ядете трансмазнини и консумирайте само здравословни мазнини. Имаме нужда от мазнини, включително наситени и ненаситени мазнини. Не се нуждаем от трансмазнина, за която е известно, че увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания или инсулт. Трансмазнините запушват артериите, като повишават нивата на лошия холестерол и понижават нивата на добрия. Дори и само да ги спрете, ще подобрите здравето на сърцето.

Къде можете да срещнете трансмазнини? За съжаление, в почти всички любими ваши храни. Те се съдържат в повечето пакетирани печени продукти, така любимите тестени закуски, маргарини и пържените храни. Четете етикетите на всички храни, които купувате. Трансмазнините се появяват в списъка на съставките като частично хидрогенирани масла. Потърсете продукти, на които пише 0% транс мазнини.

Противно на очакванията, но за да имате здрава сърдечна система, поддържайте добра орална хигиена. Стоматологичното здраве е добър показател за цялостното здраве, включително на сърцето. Тези, които имат пародонтит, често са изложени на висок риск от сърдечни заболявания. Изследванията показват, че бактериите в устата, участващи в развитието на заболяване на венците, могат да се движат в кръвта и да причинят повишение на С-реактивния протеин, водещ до възпаление в кръвоносните съдове. Тези промени могат на свой ред да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Сънят е съществена част от поддържането на здравето на сърцето ви. Ако не спите достатъчно, може да сте изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания, независимо от възрастта си или други здравни навици. Изследователите смятат, че недоспиването причинява смущения в основните здравословни биологични процеси, включително кръвно налягане и възпаление.

Ежедневни навици за здрава сърдечна система

Изследванията показват, че хората, които работят в офис и седят през целия ден, имат ужасяващите 80% по-голям риск от сърдечни заболявания от останалите. Не се заседявайте – движете се. Паркирайте по-далеч от офиса, правете няколко по-кратки разходки през деня, забравете асансьора и използвайте стълбите.

Избягвайте вторичния цигарен дим като чума. Изследванията показват, че рискът от развитие на сърдечни заболявания е с около 25 до 30% по-висок за хората, които са изложени на вторичен дим у дома или в работата. Според Световната здравна организация експозицията на тютюнев дим допринася за около 340 000 смъртни случая от преждевременна сърдечна болест и 73 000 смъртни случая от рак на белите дробове всяка година.

А непушачите, които имат високо кръвно налягане или висок холестерол в кръвта, имат още по-голям риск от развитие на сърдечно заболяване, когато са изложени на вторичен дим. Това е така, защото химикалите, излъчвани от цигарения дим, насърчават развитието на натрупване на плаки в артериите.

Източник: simptomi.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари