Дъвченето на дъвка: добро или лошо?

Дъвчене на дъвки

Хората дъвчат различни форми на дъвките от хиляди години. Оригиналните са били приготвяни от сока на различни дървета. Модерните обаче са изработени от синтетични каучуци.

Дъвката е мека, каучукова субстанция, предназначена да бъде дъвкана, но не поглъщана. Различните марки имат различни рецепти, но използват и някои основни съставки. Това са несмилаема каучукова основа, смола за укрепване, пълнеж за постигане на желаната текстура. Дъвките съдържат и консерванти за удължавана на срока на годност, омекотители, които могат да включват восъци и растителни масла, както и подсладители и ароматизатори.

Повечето производители пазят рецептите си в тайна. По принцип дъвките се смятат за безопасни. Някои марки съдържат противоречиви съставки като бутилиран хидрокситолуен, титаниеви диоксиди и аспартам, но в малки количества, които все още се смятат за безопасни.

Изследвания са установили, че дъвченето на дъвка по време на изпълнение на задачи може да подобри различни мозъчни функции, включително бдителност, памет, разбиране, вземане на решения. Предимствата се усещат само докато дъвчете.

Проучвания са показали, че дъвченето на дъвка може да намали стреса. При изследваните студенти то намалява стреса и напрегнатостта, особено свързаните с академичното напрежение.

Освен това дъвката може да е полезен инструмент за онези, които искат да отслабнат. Дъвченето на дъвка без захар може да ви помогне да намалите калориите и да отслабнете. То може да ви помогне да намалите чувството на глад и да ядете по-малко, въпреки че резултатите са неубедителни.

Дъвки

Дъвченето на дъвки без захар може да ви помогне и да поддържате зъбите здрави и да предотвратите лошия дъх. Дъвката след хранене увеличава потока на слюнката. Това помага да се измият вредните захари и остатъците от храна, които захранват бактериите в устата.

Дъвченето на дъвка има и други ползи. То може да ви помогне в борбата с тютюнопушенето, да предотврати инфекциите на средното ухо при деца и да помогне за възстановяването след операция.

Въпреки потенциалните ползи дъвченето на твърде много дъвки може да има някои странични ефекти.

Захарните алкохоли, използвани за подслаждане на дъвките без захар, имат слабително действие, когато се използват в големи количества. Освен това всички захарни алкохоли могат да причинят проблеми с храносмилането при хора със синдром на раздразнените черва.

Подсладените със захар дъвки може да са лоши за зъбите и метаболитното здраве.

Дъвченето на дъвка може да предизвика проблеми с челюстта, водещи до болка при дъвчене.

Скорошни проучвания намират връзка между редовното дъвчене на дъвка, мигрената и главоболието при хора, склонни към тези състояния.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари