Тактики за защита от прегряване

Прегряването може да ви причини замайване и ускорено сърцебиене

Понякога организмът губи способността да се охлажда, което води до рязко повишаване на телесната температура. Това причинява главоболие, гадене, слабост и умора, замайване, объркване, ускорен сърдечен ритъм.

Прегряването може да дойде внезапно и да се дължи на различни неща. Някои от тях са продължително излагане на горещина, физическо претоварване, обилно потене, недостатъчен прием на течности. Има и някои лекарства, които могат да нарушат способността на тялото да регулира температурата.

Ако мислите, че вие или някой друг е застрашен от този проблем, можете да предприемете, за да се предпазите от прегряване.

Махнете се от топлината

Много е важно бързо да се махнете от източника на топлина, за да не получите топлинен удар. Отидете на хладно и сенчесто място.

Пийте вода

Пийте повече вода, за да се предпазите от прегряване

Трябва да останете хидратирани, затова пийте много вода. Ако тренирате през горещините, пийте по чаша вода на всеки 20 минути.

Почивайте

Легнете с опънати крака, а стъпалата повдигнете леко, като ги поставите върху възглавница например.

Разхлабете дрехите

Ако обстановката е подходяща, например сте си у дома, се съблечете. Ако не сте сами, разхлабете дрехите, например разкопчайте няколко копчета на ризата.

Ускорете охлаждането

Можете да се защитите от прегряване, като се напръскате с вода или обтриете кожата с влажна гъба. След това си повейте с ветрило или вестник. Изпаряването на водата има чудесен охлаждащ ефект.

Наблюдавайте симптомите

Ако не се вземат навременни мерки, прегряването може да доведе до топлинен удар, който може да е животозастрашаващ. Следете симптомите и ако до 30 минути не усетите подобрение, въпреки предприетите мерки за охлаждане, звъннете на лекар.

Възстановете се

За да се защитите от прегряване почивайте на хладно

За да се възстановите напълно от прегряването, може да са ви нужни около седем дни. През това време избягвайте да стоите на слънце и да се натоварвате.

Следвайте и тези съвети, за да избегнете прегряването:

Когато времето е горещо и влажно, не тренирайте навън. Правете упражненията си през по-хладните части на деня.

Пийте вода и електролитни напитки. Можете да разредите специализираните напитки с вода, за да приемате по-малко калории, но и да поддържате своя електролитен баланс.

Избягвайте алкохола. Той бързо дехидратира организма. Освен това честата консумация може да има неприятни последици за здравето.

Добре е да намалите и кофеина. Той също ускорява дехидратацията и може да допринесе за прегряване.

Избягвайте цигарите. Пушенето свива кръвоносните съдове и може да увреди способността за аклиматизация.

Носете шапка, тъй като кръвоносните съдове на главата и врата са много близо до повърхността на кожата. Затова от тях много бързо се губи или трупа топлина. В горещините добър избор е шапка от дишаща материя и с широка периферия, която да пази лицето и врата.

Изберете дрехи в светли цветове. Те отразяват слънцето и затова поглъщат по-малко топлина. Следователно са и подходяща защита от прегряване.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари