Лимфодренажен масаж - какво представлява, кога и как се прави

Лимфодренажен масаж

Лимфодренажният масаж е изключително популярен и търсен в днешно време. Той спомага за движението на лимфата в организма, което от своя страна води до отстраняване на излишните течности и изхвърляне на токсините. Всичко това изчиства организма ви от вредните вещества и може да ви помогне да намалите теглото си.

Този вид масаж може да бъде както с лечебна, така и с козметична цел. Козметичният лимфодренажен масаж активира движението на лимфата и кръвоснабдяването на тъканите, като по този начин прави кожата да изглежда красива и здрава.

При лечебния лимфодренажен масаж се работи за отстраняване на токсините и шлаките от организма, като това води до цялостно укрепване на имунитета. Този тип масаж се препоръчва при разширени вени, за поддържане на водно солевия баланс и за борба с целулита.

Лимфодренажният масаж може да се направи както от специалист масажист, така и от специализирана апаратура. Много е важно обаче, масажистът да е наясно с човешката анатомия, за да може да приложи успешно движенията върху определените зони от тялото ви.

Оздравителната терапия се изпълнява с плавни движения по посока на движение на лимфата. Техниките са няколко вида:

Повърхностен масаж

Активира капилярите, отговорни за застоялите течности и стимулира обменните процеси в организма.

Дълбок масаж

Въздейства пряко на лимфните съдове и по този начин стимулира отока на течностите от вътрешните органи.

Вътрешен масаж

Действа директно на лимфните възли.

Лимфодренажният масаж трябва да се прави от специалист

Както всеки тип масаж обаче, и този има своите противопоказания. Не бива да се подлагате на лимфодренажен масаж, ако имате някакви доброкачествени или злокачествени образувания. Например кожни болести, инфекциозни заболявания, заболявания на кръвта и също така склонност към тромбоза. Този тип масаж не се препоръчва и за бременните жени.

За най-добър ефект специалистите препоръчват да се правят два курса годишно с по десет или дванадесет процедури всеки. Имайте предвид обаче, че ако водите заседнал начин на живот и не спортувате, добре е да си правите лимфодренажен масаж поне два пъти всеки месец.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари