Защо да не смесваме риба и мляко?

Консервирана риба

Правилната комбинация на различните видове храни, особено приети на едно хранене, не само ще подпомогнат усвояването на основните хранителни вещества, но и ще предотвратят потенциален стомашен проблем. В нередки случаи има комбинации, които не само не са за препоръчване, а трябва категорично да бъдат избягвани. Те са опасни за здравето и могат буквално да бъдат животозастрашаващи. Вижте защо да не смесваме риба и мляко!

Основното правило в кулинарията забранява смесване на риба и мляко в едно хранене. Всъщност комбинацията не е препоръчителна, не защото е нездравословна, а защото може да се окаже животозастрашаваща. В детските градини и училища, например, където се хранят много големи групи деца, млечните десерти и основните ястия с риба са заложени в менюто задължително в два отделни дни.

Богати източници на протеини са именно прясното и киселото мляко, както и рибата. Основно правило по отношение на здравословното хранене е да не се консумират едновременно два растителни или два животински източника на протеин. При смесване на риба и мляко се получава точно това, а резултатът би могъл да се изрази в невъзможност за пълно усвояването на двете храни.

При комбиниране на кисело или прясно мляко с консервирана риба обаче опасността е по-голяма. Ако консервата не е произведена в стерилна среда, съществува риск рибата в нея да се зарази с ботулинови бактерии, развиващи се свободно в безкислородната среда.

Консервирана риба

При консумация с мляко ботулиновите бактерии правят опасна реакция с млечния протеин и може да доведат до сериозно хранително отравяне и интоксикация. Препоръката важи и в случаите, когато консервирана риба се консумира с млечен сос.

Същата препоръка важи за всякакъв друг вид консервирана храна и консерви. Дори и да няма риба в състава на консервата, опасността от заразяване с ботулинови бактерии е напълно реален.

В случай че се изкушавате да комбинирате риба и мляко, е най-добре да изчакате определен интервал от време, за да може храната да се усвои от организма. Най-разумно е да разделяте менюто на дни и да не консумирате риба и мляко в рамките на 24 часа.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари