Защо да не комбинираме риба и мляко?

Риба и мляко

Знаете, че има безброй приказки и мисли, свързани с храненето, които поставяме под общия знаменател бабини деветини или пък отживелици. Хлеб като има, всичко има, както гласи една популярна фраза от времето на дедите ни. И хляб се е консумирал на поразия.

Но има и други твърдения от миналото относно храненето като например, че риба и мляко никога не трябва да се смесват. Дали това е поредната отживелица или пък има и някаква истина в подобно твърдение? Защо да не комбинираме риба и мляко?

Връщаме се отново във времето на нашите баби и дядовци. С изключение на хората, живеещи в близост до морето или до река Дунав, прясна риба рядко се е ядяла. Тя се е консервирала и то много често в домашни условия. Консервирането на риба в домашни условия крие много рискове и в много от рибните консерви е имало наличие на ботулинови бактерии, които са опасни за човешкото здраве.

Ако те се приемат обаче в комбинация с млечни протеини, може да се стигне до сериозно хранително натравяне. Включително и животозастрашаващо. Т. е. консумацията на кисело или прясно мляко с маринована риба е добре наистина да е табу, особено ако не сте сигурни в производителя на консервираната риба.

Риба и мляко

Дали можем тогава да похапваме прясна риба и мляко? Знаем, че има много и варианти за печена риба на фурна, която се поднася заедно с млечен сос. Добре ни се услажда и не чувстваме някакъв дискомфорт след нейната консумация. Да, такава комбинация е възможна, стига да не прекалявате с нея.

Няма да се натровите, но ще сте приели прекалено голямо количество протеини, което не е никак препоръчително, ако искате да имате стройна фигура и да се радвате на добро здраве. И в рибата има много протеини, и във всички млечни продукти. Така че поглезете се с някоя изтънчена рецепта за пъстърва, полята с ароматен млечен сос, но не си позволявайте тази комбинация повече от веднъж в месеца.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари