Симптоми на преддиабет

Симптоми на преддиабет

Изключително важно е да следим нивата на кръвна захар. В началото диабетът не дава симптоми и може съвсем неочаквано да разберем за него тогава, когато вече върху тялото ни има поражения. За разлика от диабета, предхождащото го състояние, известно като преддиабет, е обратимо. В случай че вие също нямате навик да следите кръвната си захар поне веднъж годишно, то следете за следните симптоми.

Преддиабет не означава, че със сигурност ще развиете диабет. Напротив. Това е ясен индикатор, че времето да промените нещо в живота си е точно сега и не търпи отлагане. Това обикновено е свързано с начина на живот. Налага се да приемате по-малко въглехидрати - сладкиши, пържени храни и много солени храни. Отдайте се на редовен спорт, откажете цигарите, намалете стреса.

Важно е да кажем, че оплакванията както от захарния диабет, така и от преддиабета са много неспецифични. Изследванията са бързи, евтини и безболезнени, така че препоръчваме да се тествате поне веднъж в годината, а ако в семейството ви има обремененост - два пъти.

Симптомите на преддиабет могат да бъдат:

- повишено чувство за жажда;

- често уриниране;

- рязко отслабване;

Рязкото отслабване е симптом на преддиабет

- необичайна умора;

- честите инфекции;

- високото кръвно налягане;

- задържането на течности от организма.

Последното може да е причина за високото кръвно, може обаче да е и симптом, че ни грози опасността да развием диабет тип II.

И макар и да следите за всички тези симптоми, сами виждате, че са крайно неспецифични. Най-добрият начин си остават изследванията. Те включват изследване на добрия и лошия холестерол, пълен кръвен профил - увеличени инсулинови нива и нива на кръвна захар.

Не по-малко важно е и резултатите от тях да бъдат тълкувани от лекар. И не забравяйте: инсулиновата резистентност не е гаранция, че ще развиете диабет в бъдеще. Проучванията сочат, че при промяна в начина на живот то вероятността се намалява значително, като може да стане дори и нищожна.

Източник: simptomi.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари