Замъкът Льовенбург

Замъкът Льовенбург

Замъкът Льовенбург (Lowenburg Castle) или Замъкът на лъва е сякаш излязъл от приказките. Невроятно красив със своите многобройни островърхи кули, Льовенбург напомня доста за света на Уолт Дисни, респективно за завладяващия дворец Нойшванщайн, който е кацнал на 92-метров хълм в Баварските Алпи и който е популярен от емблемата на компанията за детски филми. Според специалистите замъкът Льовенбург е една от най-значимите дворцови постройки и е сочен за първата толкова голяма неоготическа сграда в Германия.

Разбира се, Льовенбург коренно се различава от великолепния Нойшванщайн в архитектурно отношение, което не значи, че е по-малко впечтляващ и красив. Днешният Льовенбург е един фалшиво потънал в руини замък, но все пак предлага една несравнима обиколка назад във времето. Замъкът Льовенбург се издига в рамките на Вилхемсхьое Хил Парк в единия край на немския град Касел. Всъщност, Льовенбург или Лъвският замък построен по заповед на Вилхелм IX от Хесен Касел, живял между 1743 – 1821 година. Замъкът Льовенбург е издигнат за период от осем години, между 1793 и 1801 година.

Льовенбург е дело на личния царски инспектор по сградите Хайнрих Кристоф (Heinrich Christoph Jussow) на Вилхелм IX. Той бил архитект със солидни познания, придобити от работата му във във Франция, Италия и Англия. Хайнрих заминал специално на Острова, за да изучава английските романтични руини, за да може да построи една невероятна градина за Льовенбург.

Всъщност Льовенбург е централната атракция във Вилхемсхьое Хил Парк, който е нещо като Токийския парк на Дисни. Целият комплекс представлява една прекрасно озеленена градина по английски образец, изпълнена с тематични области. Тук може да се види фалшиф римски акведукт, фалшив английски замък, потънал в руини, фалшиви гръцки храмове и дори фалшиви китайски села.

Löwenburg

Псевдокрепостта Льовенбург и целият комплекс около нея съставляват един от първите подобни комплекси на територията на Европа, което означава, че Льовенбург предшества световно-известните исторически замъци на 19-ти век, като например Бабелсбург или творението на Лудият крал Лудвиг II – Нойшванщайн. В най-общи линии Льовенбург, е построен от Вилхелм IX, за да има той къде да прекарва време със своята любовница и за да се перчи със социалното си положение пред различните гости, които канил в атрактивния си дворец.

Източник: pochivka.com

Рейтинг

4
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари