Паелята – толкова различна, колкото ти е вкусно

Паеля

Ако пицата е синоним на Италия, а хамбургерът на Америка, то паелята е хапка Испания на върха на вилицата. Зехтинът, доматите и шафранът в нея ухаят на море, слънце и богата земя. И дали е с морски дарове или месо, тя е сред най-известните повелители на средиземноморския вкус.

В миналото паелята не е била съвсем това, което е сега. Когато се е появила, около 15-16 век във Валенсия, в нея е имало различни видове месо. Светът дължи паелята на земеделците и животновъдите от онова време, които искали да имат ядене, бързо за приготвяне и с продукти, които могат да вземат от нивите си.

По това време в паелята се е слагало птиче или заешко месо, пресни зеленчуци и зехтин, разбъркани и полети с вода. И всичко това се е варяло бавно на огън от дърва и борови клонки, които са му придавали специфичен вкус и мирис.

Не се знае дали морската паеля се е появила по същото време когато и селската, но е ясно, че близо до морето продуктите за готвене са други. Затова и морските дарове и рибата, заедно със зехтина, характерен за цялото Средиземноморие, се превръщат в част от неизменните съставки на това класическо ястие.

Испанците имат много видове паеля. Освен валенсианската паеля и паелята с морски дарове, има и рибна паеля, паеля с чоризо, паеля с патица, зелен боб, с червени чушки, с пиле и др.

Край бреговете на Испания се разказва една история от времето на Испанската война за независимост, в която участват френски генерал, паеля и жена, която я приготвя. Генералът бил толкова впечатлен от паелята, че сключил сделка с жената – да пуска по един испански затворник за всяка нова порция от вълшебното ястие.

Паеля

Жената пуснала в ход въображението си и импровизирала непрекъснато. Историята разказва, че благодарение на талантливата майсторка на паеля били освободени 176 затворници.

А какво значи думата паеля ли? Всъщност има много теории за произхода на името на едно от най-известните ястия в света. Според едните то идва от арабска дума, която означава остатъци, според други идва от раella на валенсиано, което означава тиган. Трети я свързват с латински думи или с маврите, които са донесли ориза в Испания.

Различните видове паеля предполагат и различни рецепти за приготвянето ѝ. Всъщност испанците казват, че няма една с една еднакви рецепти за паеля. Тя е едно от онези ястия, които позволяват практически всяка съставка и всеки използва тази, която предпочита.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари