Корсиканска кухня

Корсиканска супа от кестени

Качеството на великолепните местни продукти се дължи на прекрасния климат, богатите почви и особеностите на бреговата линия на Корсика. Това обяснява уникалността на тукашните блюда, които почти не се срещат на други места по света.

Морски дарове

Морски дарове от Корсиканската кухня

Любителите на морската храна няма да останат разочаровани, в който и корсикански град да се намират. Навсякъде се предлага богат избор не само от традиционни риби, но и редки видове - риба скорпион, морски таралеж, лангусти, групер, скат, змиорки... В главния град Аячо е най-известният рибен пазар, на който пристигат готвачи от целия остров, за да купят прясна риба и да я приготвят по свои оригинални рецепти.

Кестените

Кестените са емблема на Корсиканската кухня

Една от характерните особености на корсиканската кухня е широкото използване в ястията на кестени. Корените на тази традиция са в далечния XVI в., когато генуезците засаждат първите плантации в източната част на острова. По-късно корсиканският пълководец и патриот Паскал Паоли казва на своите съотечественици: Докато имаме кестени, ще имаме и хляб! Днес с кестеново брашно не правят хляб, а предимно палачинки, тиганици и един по-различен вариант на качамака, както и други над 20 вида ястия и десерти. Печените и сушените кестени са любимо местно лакомство. Кестени има и в многобройни видове супи и рагу и в колбасите, в блюдата с дивеч и дори в ликьорите. Кестеновото дърво тук също се цени много заради прекрасната си дървесина, от която правят мебели и бъчви, а става идеално и за отопление.

Свинското месо и колбасите

Сирена и колбаси от Корсиканската кухня

От незапомнени времена свинското месо е традиционно блюдо от менюто на всеки корсиканец. Днес местните фермери с гордост предлагат не само това крехко месо, но и великолепни колбаси, приготвени с него. В корсиканските гори се въдят много диви черни свине, а ловът им е любимо занимание на мъжкото население. Месото на тези животни - изпечено или задушено, задоволява изискванията на всеки гурман. Вкусът му, твърдят запознати, се дължи на храната от горите: ядки, корени, много плодове, насекоми и червеи. С дивечовото месо на Корсика правят страхотна шунка и наденички. Prsuta например е сурова шунка, която се суши от 1 до 2 години, кръглата червена Сорра е от свинска плешка, а тъмночервената Lonzu - от пушено свинско филе, обилно посипано с пипер и подправки. Сред най-необикновените колбаси е U-образният пушен колбас от дроб, който може да се пече на грил и на който на острова се наслаждават през зимата.

Сирената

Сирене Брочио е типично за Корсиканската кухня

Производството им е древна традиция. Многобройните стада от овце и кози позволяват на местните жители да правят от млякото им повече от 12 вида сирена. Благодарение на богатата високопланинска паша типичното корсиканско козе сирене има силно изразен вкус, а местното овче сирене Brocciu (Брочио) е истински възхитителен деликатес. То е меко, бяло и прясно и прилича на италианското рикота. Интересно е, че се поднася на трапезата в първите 48 часа след създаването си често поръсено със захар. Може да се остави и да зрее, докато се превърне в твърда суха топка. Повечето други сирена носят имената на местата, в които са произведени: Niolo, Venaco, Sartene или Bastelicaccia. Сред най-интересните сортове е загънатото в треви Bleu de Corse, напомнящо сирене Рокфор.

Плодовете и зеленчуците

На Корсика заедно с разнообразните цитрусови плодове се предлагат и екзотични - берберски смокини и плодове от ягодово дърво. Мандарините от сорта Клементина са в огромно количество - те са малки, плътни, с остър и приятен вкус и тънка коричка, която се бели лесно. От зеленчуците се отглеждат много вкусни патладжани, тиквички, фасул, цвекло, домати и чушки. Маслиновите дървета, от които се прави местният зехтин, са донесени на острова от гърците и някои дървета са на повече от хиляда години. Териториите, покрити с ниските бодливи гъсталаци, известни като корсикански макии (маквиси), пък предоставят възможност на най-запалените кулинари да берат особено ароматни треви за подправки на ястията.

Блюдата на местната корскиканска кухня

Пълнени патладжани от Корсиканската кухня

Корсиканската кухня отразява двойствеността, характерна за острова. От една страна хората живеят на брега на Средиземно море, но от друга са жители и на планините. Ястията им се ароматизират с тревите макии, но се усеща и наследството на бившите италиански завоеватели. Сред националните блюда може да се посочат месните супи с кестени, чесън и лук, чиито вкус е просто превъзходен. На ценителите на месо пък ще се усладят блюдата с младо козе месо, готвено на открит огън. Много разпространени са и всевъзможните омлети и ястия с яйца с добавка на зеленчуци, колбаси и подправки. Всеки ресторант предлага свой особен вид хляб, който няма да намерите никъде другаде.

Храненето на остров Корсика започва с колбаси, поднасяни със смокини или с печени кестени, корсиканската супа Soupe corse и патладжани, запечени с прочутото сирене Brocciu. С него, с ароматните зелени подправки или спанак се пълнят канелоните и равиолите. Сиренето Брочио може да намерите на най-неочаквани места - в обикновена доматена салата, в запеканки или омлети, но също и в плънка на тиквички и сардини. Онова, което не бива да пропускате от ястията с паста, пък е лазанята с месо от глиган. Неговото месо и ярешкото се пекат с прочутите треви макии и чесън.

Корсиканската супа е типична за трапезите в слабонаселените вътрешни територии, но не и за шикозните крайбрежни курорти. За нея на бавен огън час-два задушават бял боб, лук, моркови, картофи и зеле заедно с майорана и джолан. След това добавят наситнен босилек, чесън, шунка и паста и варят до готовност.

Печеното козле в Корсика се смята за празнично ястие. Бутчетата са напълнени със скилидки чесън и розмарин, напръскани са със зехтин и се пекат на силен огън, докато месото стане тъмночервено отвън, а отвътре - сочно и меко. Поднасят го с планина от необелени картофки, напръскани със зехтин.

Тиквичките и патладжаните, които ще се пълнят, се разрязват на 2 хоризонтално, като лодки, изгребват вътрешността и я запържват в зехтин с наситнен лук, чесън, домати, магданоз, кайма и, естествено - сирене Брочио. Добавят разбити яйца и свалят от огъня. Пълнят с тази смес тиквичките или патладжаните и ги запичат. Стават вълшебни!

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари