Подходящи буркани при приготвяне на сладка, мармалади и желета

1 от 7 Снимки
Сладка, мармалади и желета

Трябва да се насочи особено внимание към бурканите, когато правите зимнина. Нито бурканите, нито капачките трябва да имат нащърбено място, иначе може да не се затворят херметически. Гумените пръстени на бурканите за уплътнение трябва да са еластични.

Особено подходящи за консервиране на мармалади, конфитюри и желета са бурканите с така наречените Twist-off Glassern. Това са буркани, чиито капачки с половин завъртане плътно затварят буркана. Непременно трябва да използвате такива буркани, когато работите с желиращи средства и по-малко захар.

Събраните в домакинството буркани винаги могат да се използват, при положение че капачките се затварят херметически и че нямат ръждиви места. И естествено уплътняването от вътрешната страна на капачките трябва да е на лице и да е безупречно.

Важно при употребата на тези капачки е видът на пълнежа. Тези буркани трябва винаги да се пълнят до ръба и веднага да се затварят. След това е препоръчително да оставите бурканите за около 5 минути обърнати с капачките надолу, за да се затворят херметически и съдържанието да не образува плесен. Домакините трябва сами да подберат големината на използваните от тях буркани, като внимателно се отстранят, ако има спукани или повредени при консервирането.

Преди да преценим кои буркани (от кой вид) ще употребим, те трябва да бъдат основно почистени. За това бурканите и капачките се почистват със силно гореща вода и препарат. След това се изплакват добре и подсушават с кърпа. Гумичките и гумените шапчици, както и Twist-off капачките се стерилизират добре. До употребата може да ги оставите да лежат във вода.

Ако в едно домакинство ще се правят конфитюри, мармалади и друг запас не за непосредствена консумация, е целесъобразно да се помисли за съхранението.

Идеален е хладният, сух и тъмен килер (с най-ниска температура 4 градуса, най-висока температура краткосрочно 12-16 градуса). Подходящи са добре проветрен килер за хранителни продукти или хладна стая. Бурканите по възможност се поставят на тъмно. Светлината влияе неблагоприятно върху качеството и цвета на консервите.

Ако не разполагате с подходящо помещение, е възможно да замразите част от плодовете и при необходимост с част от тях да направите мармалад, който може да се консумира в течение на няколко седмици. Това важи и за приготвянето на желета, тъй като плодовият сок може през цялата година да пресовате от плодовете и веднага да обработвате.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари