Истината за витамин С – могъщият витамин се оказа безполезен!

Истината за витамин С – могъщият витамин се оказа безполезен!

Витамин С отдавна се рекламира като панацея за всички болести. Оказва се обаче, че той е поредната мода в медицината.

Няма по-популярно лекарство от витамин С днес. Истината обаче е, че това е само на база реклама. Реалните ползи от консумацията му на практика липсват.

Легендите за животоопазващия витамин датират от далечни времена. В далечното минало, когато моряците страдали от кървящи венци или скорбут, те отдавали това на липсата на пресни плодове, които са източник на витамин С.

За витамина се знае, че укрепва кръвоносните съдове и намалява кървенето, в случая от венците. Ползата от витамина е безспорна за организма – той е мощен антиоксидант, подпомага функцията на ензимите, участва в синтеза на колагена и оттам в здравината на съдовете, благоприятства усвояването на желязо от организма и т.н. Качествата му обаче са многократно преувеличени. За щастие науката може да развенчае или потвърди някои от тези митове.

При грип и простуди. Витамин С е истински мощно лекарство срещу вирусите и настъпващия с тях оксидативен стрес в организма. Втрисане, температура и т.н. - витамин С е мощен антиоксидант и неговата полза при грип е очевидна. Най-добър е той при приемането му в естествен вид - от пресните плодове и зеленчуци.

Истината за витамин С – могъщият витамин се оказа безполезен!

Американските учени изследвали действието на витамините от храната. Синтетичните показват добри свойства в лабораториите, но не и в човешкото тяло. Ето защо, вместо да тичате до аптеката, изцедете няколко портокала.

Витамин С в носа. Това се прави при децата с хрема. Практиката се оказва изключително неуспешна. Витаминът все пак представлява аскорбиновата киселина. И като всяка киселина може да увреди нежната лигавица на носа. Ето защо практиката не се препоръчва.

Витамин С предпазва от настинки. През зимата много хора са свикнали да приемат сутрин и/или вечер витамин С. Така е много по-лесно и бързо, отколкото да се направи фреш например. За съжаление няма научни доказателства, че приемането на витамина за профилактика действително предпазва от простудни заболявания. Много по-добра работа вършат закаляването и рационалното хранене. По-евтино е просто да ядете плодове и зеленчуци всеки ден.

Безопасен е. Абсолютно невярно. Всяко лекарство, с което се прекали, носи определени рискове. Възрастен човек се нуждае от е 60 мг, а за деца дозата 45. Малцина знаят, че най-малките таблетки са от 100 мг. При пушачи, възрастни и някои болести обаче нуждите са по-големи. Предозирането води до гадене, болки зад гръдната кост, мускулни крампи и главоболие. Когато се приема с храна, с него не може да се предозира.

Истината за витамин С – могъщият витамин се оказа безполезен!

Предпазва от сърдечно-съдови болести. Също така не е сигурно. Проучванията с други витамини, Е и В, довели до същия резултат.

Витамин С предпазва от рак. И за това няма категорични доказателства. Редовната консумация на плодовете и зеленчуците е превантивна мярка в борбата с рака, но с тях освен въпросния витамин се приемат и много други витамини, микроелементи, фибри.

Забавя стареенето. Недоказано. Гените, продължителността и качеството на живот зависят от начина на живот, храненето, спортуването, житейските ситуации, стреса и начина на мислене. Да разчитате само на витамин С е доста наивно.

Източник: laf.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари