Тайнствен извор превръща в камък всичко, до което се докосне

1 от 5 Снимки
Изворът в Канрсбъроу
Снимка: Flickr.com
Изворът в Канрсбъроу

Векове наред се е смятало, че изворът край английския град Канрсбъроу е омагьосан от тайнствено заклинание, понеже всеки предмет, до който се допрат водите му, се превръщал в камък.

От стотици години мястото е провокирало страховете на местните, понеже се вярвало, че изворът е обитаван от демони, които отнемат душата на всичко живо. Според една от легендите водата е била прокълната от самия Дявол и дори човек да я докосне, ще се превърне в камък.

Първото писмено сведение за съществуването този поток датира от 1538 година. Посетен е от приближен на тогавашния крал Хенри VII – лорд Джон Лейланд. В разказите си той описва мястото, което превръща в камък всеки предмет и страхопочитанието, което местните изпитват към това него.

Тревите и билките в района обаче се смятали за лечебни, а хората вярвали, че в гората могат да се наберат растения, които са способни да излекуват всяка болест.

Голямата популярност на чудноватия извор обаче идва години по-късно, когато местна проститутка решава да роди незаконното си дете в пещерата край този извор. Ражда момиченце и го оставя.

Бебето е намерено от монахиня, която беряла билки и чула детския плач. Тя взела детето при себе си, но докато растяло, станало ясно, че няма да е като другите. Малката проявявала пророчески способности и станала известна като ясновидеца от Кнарсбъроу.

Къде е истината и къде е измислицата в тази легенда, не е ясно, но учените категорично могат да дадат отговор за вкаменяването, което може да се види до днес /в галерията/.

Според тях това в природен феномен и се дължи на високата минерализация на водата. Концентрацията е толкова висока, че са е нужен само месец, за да се превърне който и да е предмет в камък.

Източник: sanovnik.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари