Интересно! Водката се държи в хладилника, уискито – не

Уиски

Домашният бар на българина винаги е пълен. Дали в него има подбрани питиета или не, зависи от собственика му. Водката винаги държим в хладилника, а уискито – не. Това е придобит навик, който има своето логично и интересно обяснение.

Водката е алкохолът, който задължително държим в хладилника. Старата и често срещана практика дори не се поставя под съмнение. В домашния фризер това питие не замръзва, а и е много по-приятно напитката да се сервира изстудено.

Съхранението на твърд алкохол в хладилник безспорно има своите предимства. Ето защо до водката традиционно стои ракия. Причината е, че когато температурата на околната среда спадне, плътността на течността се увеличава и тя се излива като олио в чашата. Поради това водката, оставена в ледения шкаф, придобива по-гъста текстура, по-плътна консистенция и става по-пивка при консумация – ефекти, които определено се нравят на почитателите ѝ.

Колкото и да сме свикнали с водката във фризера, е добре да знаем, че едно подобно съхранение има и своите недостатъци. Задължително е да намерим идеалната среда за охлаждане и съхранение, която е в рамките на 5C до 8C. Това са условията, при които ще получите чудесно охладена лека водка, без нарушени вкусови характеристики.

Правилото важи за всеки твърд алкохол или течност, които подлежат на консумация. С нарастването на вискозитета обаче се приглушават вкусовете и ароматите.

Водка

Когато температурата нарасне, алкохолът освобождава повече летливи вещества и съединения. Те се усещат по-лесно от вкусовите ни рецептори. Ако обаче алкохолът е прекалено топъл, миризмата на спирт може да бъде доста силна. В същото време, ако е прекалено студен, дори леден, ароматите и вкусовете може напълно да изчезнат. Това не е толкова голям проблем при водката. Тя по принцип има по-слаб мирис и вкус. Ето защо обаче уискито предпочита стайната температура.

За почитателите на водка липсата на аромат у нея не е голяма загуба и най-важното е просто да е добре охладена. Това обаче не важи за уискито, а и за виното.

Ценителите на истински добрите уиски и вина знаят, че усещането за аромат е също толкова важно, колкото и вкусът на тези питиета. Ето защо те не трябва да се охлаждат прекалено и нито да се замразяват.

Целият смисъл в пиенето на уиски се крие в стареенето му, което създава повече летливи вещества. Именно те носят аромата му. За сравнение летливите аромати във водката са сравнително малко. Ето защо, направите ли грешката да приберете уискито в хладилника, то ще загуби ценния си аромат.

Спиртните напитки, които отлежават в бъчви, по правило имат по-дълбок вкус и аромат, отколкото водката. Ето защо е добре да ги държим далеч от хладилника или фризера. Така че, сложете няколко бучки лед в уискито и се наслаждавайте на живота.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари