Заместителите на млякото може да са опасни! Ето защо

Ядково мляко

Пазарът днес предлага на клиентите много и най-различни продукти. Алтернативите на млякото стават все по-популярни. Заместителите на оригиналния продукт обаче могат да се окажат опасни.

Бадемово и кокосово мляко, соев сладолед – всеки, който иска да замени млечните продукти, определено има сред какво да избира. Заместителите обаче могат да доведат до деменция, възпаления и проблеми със сърцето.

Учени предупреждават, че трябва да сме много внимателни в избра си. В последните 20 години само във Великобритания консумацията на мляко е намаляла с общо 30%. 20% от домакинствата са заменили краве млякото с негова алтернатива. Те, както и много други по светва, вече пият бадемово и кокосово кисело мляко и ядат соев сладолед. 5% от британците са диагностицирани с непоносимост към лактоза.

Освен в домакинствата, към новата мода са приобщени всички кафенета и заведения. Те предоставят на клиентите си богат избор от заместители на така любимото лате.

Веган мляко

Възможността за избор наистина е нещо хубаво. Не всички млека, направени на основата на ядки обаче, се правят по един и същи начин. В някои от тях има съставки, които могат да предизвикат здравословни проблеми. Една от най-страшните е слънчогледовото олио.

Слънчогледовото олио определено не се приема за здравословно. Причината са високите нива на омега-6 мастни киселини. Те са пряко свързани с възпаления, болести на сърцето и деменция.

Специалисти и диетолози поясняват, че приемът на такива млека може да се сравни с няколко лъжици олио към закуската ни. Омега-6 постъпват в организма ни и чрез много други източници през деня, а това пречи на тялото да възстанови баланса.

Лешниково мляко

Освен олио в някои от заместителите на млякото има добавки като стабилизатори, емулгатори и синтетични витамини. Те подобряват вкуса и текстурата на млякото. Освен това помагат първоначалният продукт да придобие вида и вкуса на мляко.

В същото време обаче са вредни за здравето. Следете още и за количествата захар в продукта, защото в някои количествата са повече от сериозни. Най-добрите и здравословни са неподсладените варианти на напитката.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари