Митове и факти за виното

Митове и факти за виното

Жените са по-големи фенки на виното. Истина

Статистиките сочат, че в световен мащаб жените отдават предпочитанията си на виното, а мъжете предпочитат бира и по-силни алкохолни напитки. Според едно от обясненията жените имат способността да долавят по-голямо количество аромати. Например усещат аромата на мускус, а господата - не. Възможните причини може да се търсят в хормоните, които се увеличават в различните фази от женския цикъл.

Към рибата върви бяло вино. Мит

Митове и факти за виното

Един от най-разпространените митове засяга съчетанието на риба само с бели вина. Сомелиерите обаче са категорични, че в това няма и грам истина. Още повече че често се препоръчва за рибните ястия да се подбират средиземноморски червени вина от Италия и Испания. Червеното вино е отлична компания за риба тон и по-мазните видове риба - сьомга, скумрия, пъстърва, шаран. Освен това, ако в соса към ястието е използвано червено вино, на масата трябва да се поднесе също червено.

Червеното вино е по-популярно от бялото. Истина

Митове и факти за виното

Според статистиките над 60% от хората предпочитат червено вино пред бяло. Трудно е да се каже какво наклонява везните към него. Мнозина харесват наситения вид на червеното вино, а не киселите нотки на бялото. Все пак в страните с по-топъл климат бялото вино и розето са по-популярни.

Виното обезводнява тялото. Мит

Митове и факти за виното

Дехидратацията е основният страх на любителите на вино. Съществува мнение, че алкохолните напитки обезводняват тялото и това е така, но в големи количества. За да го избегнете, сомелиерите съветват винаги когато консумираме вино, да изпиваме същото или двойно количество негазирана вода. А ако пиете нормата от 1.5-2 л вода дневно, този проблем не бива да ви безпокои.

Червеното вино е по-полезно от бялото. Истина

Митове и факти за виното

Химическият състав на червеното вино е значително по-висок от този на бялото. В червеното вино се съдържат повече антиоксиданти, които забавят процесите на стареене, понижават нивото на лошия холестерол и пазят сърдечносъдовата система. Чаша добро червено вино насища организма с редкия витамин Р, който осигурява усвояването на аскорбиновата киселина и въздейства добре на обмяната на веществата.

Розето се получава от смесване на червено и бяло вино. Мит

Митове и факти за виното

Розето се прави от сортове червено грозде по смесена технология - люспите се оставят да ферментират заедно със сока за кратко време и веднага след като виното придобие лек розов оттенък, се премества в друг съд, където ферментацията продължава без люспите. С други думи - розето е вид червено вино, което е имало съвсем кратък период на ферментация с люспите и семките от гроздето.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари