Болестите, които се лекуват с чай от червена детелина

Червена детелина

Детелината е многогодишно тревисто растение и има много разновидности, макар че не всички от тях стават за лечебни цели. Приложение има най-вече червената полска детелина, която открай време е на почит в народната медицина, особено източната. Тя е и в основата на много съвременни лекарства за:

- Бронхиална астма;

- Остри респираторни заболявания;

- Атеросклероза;

- Анемия;

- Чернодробни заболявания.

Важно е да се знае, че билката съдържа големи количества изофлавоноиди, които имат действие, подобно на човешкия естроген. Това я прави полезна за жени в менопауза, тъй като облекчава нейните най-мъчителни симптоми - изпотяване, горещи вълни, раздразнителност и др. Освен това нормализира кръвното налягане, най-вече при жени с диабет.

Учените смятат, че растението повишава добрия холестерол, укрепва еластичността на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и възпрепятства образуването на кръвни съсиреци. Червената детелина има и противоракови свойства, показват първите резултати от изследванията на специалистите от университета в Питсбърг, САЩ.

Теоретично редовната консумация на мед или чай от червена детелина е в състояние да намали риска от рак на простатата или ендометриоза. Билката обаче в никакъв случай не се препоръчва за жени, застрашени от рак на гърдата, предупреждават те.

Червена детелина

Външното приложение на настойка или отвара от червена полска детелина помага при бавнозарастващи рани, а гаргара с нея се препоръчва при възпалено гърло.

Целебна отвара с червена детелина против кашлица

Заливаме две чаши изсушена детелина с един литър вряла вода. Оставяме да преседи един час и прецеждаме. Пием три пъти на ден по една супена лъжица. Можем да използваме и като профилактично срещу простуда.

Червена детелина след тежко боледуване или операция

Три пъти на ден пием по сто милилитра от горната отвара.

Червена детелина при захарен диабет

Правим си чаша чай с едно-две сухи цветчета детелина. От тази напитка пием един-два пъти дневно. Чаят обаче трябва да бъде прясно приготвен.

Важно: Както казахме, билката е противопоказна за жени, застрашени от рак на гърдата, както и за хора със стомашни проблеми, със заболявания на сърцето или след прекаран инсулт. Абсолютно забранена е за бременни жени.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

1
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари