Вижте как изглежда Мердокио – най-нехигиеничното ястие в Европа

1 от 5 Снимки

Има много ястия, които можем да определим като нехигиенични. Едно от тях обаче определено печели първото място. То се нарича – Мердокио и се приготвя от фекалиите и вътрешностите на горския бекас.

Деликатесът е обявен за най-нехигиеничното ястие в рамките на Европейския съюз. То се приготвя от най-древни времена и е любимо на мнозина.

Горският бекас е птица с големината на гълъб. Основната ѝ храна са червеи, ларви и възрастни насекоми, които открива сред паднали листа и мека влажна почва. Понякога похапва и семена и други части на растения.

Ядливата птица се лови сред широколистни, смесени и иглолистни гори. Тя се среща и в България, но е вписана в Червената книга за застрашени видове. Това означава, че за съжаление на родна почва няма как да похапнете Мердокио. А и надали има кой да ви приготви.

Горски бекас се лови най-упорито в горите на Тоскана. За приготвянето на Мердоко птицата се почиства добре от перата. От нея се изваждат черният дроб, червата и сърцето /разгледай галерията/. Червата не се почистват от остатъците от храна и фекалиите. Вътрешностите се нарязват на дребно и се запържват в тиган. Полученият деликатес се сервира върху брускети.

Съставките неминуемо отблъскват някои консуматори. Други пък са привлечени от идеята да опитат нещо различно. Майстор-готвачите са категорични, че в ястието няма нищо необичайно. Въпреки това здравните наредби на ЕС категорично забраняват продажбата на деликатеса.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари