Странните корени на сватбения обичай

1 от 5 Снимки

Булчински воал


Воалът, който булката носи, предшества сватбената рокля с няколко века. Жените, на които им предстояло да встъпят в брак, трябвало да носят ярко оцветени воали, които да ги предпазят от зли духове. В Рим и Гърция те били червени, жълти или отровно зелени. В средновековна Европа ритуалът се трансформирал.

Воалът се носел, за да не може младоженецът да види своята булка преди края на церемонията. Това се правило, тъй като повечето бракове били уговорени, а бъдещите съпрузи често се виждали едва на церемонията. Воалът криел лицето на булката, за да не избяга бъдещият й съпруг, ако не хареса определената за спътница в живота му.

Бракът често се счита за свещен съюз и обикновено е съпроводен с важни ритуали и традиции. Повечето от тях са толкова древни и вкоренени в човешките общества, че повечето хора изобщо не помнят какъв е бил техният първоначален смисъл и произход.

Днес, колкото и невинни, интересни и сладникави да са сватбените ритуали, истината е, че в първоначалния си вид те са били нещо напълно различно.

Така халката някога се е смятала за символ и маркировка, че жената вече не е собственост на баща си, а вече принадлежи на съпруга си.

Шаферките пък в миналото не е трябвало само да бъдат добре изглеждащи помощнички на булката, а задачата им била да гонят злите духове. За тези и други корени на сватбения обичай можете да разберете по-горе в галерията.

Източник: sanovnik.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари