Най-интересните факти за водката

Водка

Водката е сред любимите питиета на любителите на твърдия алкохол. Повечето хора знаят, че тя е типично руско питие, което лесно води до опияняване, но само истинските ценители са запознати с най-любопитните факти за водката. На 31-ви януари обаче руската водка празнува рожден ден и по този специален повод ще ви споделим някои от тях.

Според специалистите истинската водка е единствено тази, която се произвежда в Русия, Беларус, Полша и Украйна. Някои са склонни да допуснат в списъка истинските водки и тази от Финландия, но други познавачи упорито не се съгласяват.

Водката и водата си приличат не само по цвета си. Всъщност думата водка се използва като умалително за вода.

В 100 мл водка се съдържат 235 калории, а един литър водка тежи 953 грама.

Традиционният процес за производство на водка може да включва и картофи.

През 2006 година в Русия беше открит Музей на водката. Мястото предлага на своите посетители над 50 000 забележителни експоната, разказващи историята на руската водка.

Музей на водката

Водката се явява значим двигател в голяма част от действията на мнозина. Ако питате руснаците обаче, ще разберете, че именно на нея се дължат победите им на немалко фронтове.

През 1885 година нормалното количество водка, което се е предлагало на пазара, било 12.3 литра. Вариант за по-скромни разфасовки просто не е имало!

Обичайно съдържанието на алкохол във водката е между 35 и 60 процента.

Мнозина руснаци благославят водката, но според някои проучвания именно тази дяволска напитка е виновна за високата смъртност в Русия.

Безсмислено е да търсите безалкохолна водка, защото такава просто не съществува.

През 1996 година британецът Марк Дорман произвежда първата в света черна водка и разчупва стереотипите.

Подобно на други питиета водката също може да се развали. Ето защо най-добре е тя да бъде консумирана до 12 месеца след датата на производство.

Водката може да предизвика доста тежък махмурлук, но всъщност последствията след препиване с уиски са по-лоши, успокояват учени.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
20.01.2016 12:56
Да,наистина водката е помогнала на руснаците да повалят немците.В 8клас на един купон пих водка,за да не се деля от другите,но определено не ми допада вкуса,на която и да е марка. :
0
0