Разкриха откъде идва загадъчният сигнал Wow!

Космос

Сигналът Wow! , регистриран за пръв път през 1977 година, е едно от малкото сведения, които сериозно се приемат като извънземен сигнал от специалистите по цял свят. Днес астрономите разкриха откъде води началото си той.

На 15 август Дцеру Ейман улавя теснолентов космически радиосигнал. Това става в рамките на проекта SETI, стартирал през 1960 година с цел осъществяване на контакт с извънземна цивилизация и получаването на сигнал от нея. Когато американецът видял получените данни, той възкликнал силно Wow. Оттам тайнственият сигнал получил и името си - Wow! Signal.

Уловеният сигнал бил на честотата на водорода, на която учените чакали сигнал от извънземните. Тя продължава 72 секунди - толкова, колкото се предполага, че трябва да бъде един сигнал от изкуствен източник. Установено е, че сигналът идва от пуст район в съзвездието Стрелец, което кара мнозина да се запитат дали той не идва от извънземен кораб, намиращ се там.

Доктор Ейман бил поразен с каква точност прихванатият сигнал съвпада с очакванията на учените от онова време. Оттогава до днес версията, че тайнственият сигнал е с извънземен произход, нито можеше да бъде потвърдена, нито опровергана.

Сателити

Днес обаче учените са готови да дадат обяснение на тази така тайнствена загадка. Според тях сигналът идва не от извънземен кораб, а от кометите 266P/Christensen и P/2008 Y2 (Gibbs). Те преминали през въпросното място в съзвездие Стрелец в периода между 27 юли и 15 август 1977 година.

Ядрата на небесните тела са заобиколени от водородни облаци, които са излъчили полученият от учените сигнал. В миналото тези тела не са били познати на науката, поради което не е разглеждана и тяхната предполагаема роля в това явление. Откритието е доста разочароващо за някои от феновете на извънземните и предполагаемите контакти на човечеството с тях, но е факт.

Източник: sanovnik.bg

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари