Съвети при готвенето с тенджера под налягане

Тенджера под Налягане

Всеизвестен факт е, че тенджерата под налягане спестява много време за кулинарната обработка на продуктите. С нея меса като телешко, овнешко, говеждо и всякакъв дивеч стават изключително бързо. Поради тази причина и самото готвене е много по-икономично.

Въпреки това обаче, все още много домакини са против използването на тенджера под налягане, защото се притесняват да боравят с нея. Ето защо е важно да научите повече подробности за метода на работата с нея, както и многобройните ѝ ползи:

1. Когато приготвяте ястията в тенджера под налягане, те ще стават с около 1/3 по-бързо от необходимото им време за кулинарна обработка с обикновена тенджера.

Така например, ако искате да изпечете крехки ребърца на огън, което ще отнеме над 2 часа, можете просто да ги задушите в малко мазнина в тенджерата под налягане за около 1 час и след това само да ги хвърлите на скарата за няколко минути.

2. Има различни по размер тенджери под налягане, но за препоръчване е да изберете такава, която най-добре ще пасне на семейството Ви и която ще можете да използвате дори и ако имате гости. Това означава да се насочите към тенджера, която ще е с вместимост от над 7 литра.

3. Когато готвите с тенджера под налягане не забравяйте, че тя е най-подходяща за приготвянето на меса, но със зеленчуците трябва да сте по-внимателни, за да не се разкашкат. Това важи и за рибата.

4. Ако готвите с тенджера под налягане трябва да следвате стриктно изпълнението на рецептите, дори ако това налага изключването, включването или намаляването на котлона. В тези случаи времето на готвенето се засича от момента, в който ястието заври.

Телешка Яхния

5. Когато избирате тенджера под налягане не се скъпете. По-качествените тенджери разполагат дори и с таймери и със специални системи за заключване, имат по-дебело дъно и са изработени от доста по-качествени материали.

6. Хубавото на тенджерата под налягане е това, че можете да я използвате дори и без капак, а ако си закупите и специална кошничка за готвене на пара ще можете при необходимост да я използвате и като обикновена тенджера за готвене на пара.

7. Според мнозина задушените меса, приготвени в тенджера под налягане, са много по-крехки от тези, обработени в обикновена тенджера. В нея се приготвят вкусно и бързо дори и месата от дивеч.

8. В тенджерата под налягане можете също така да приготвите много бързо и боб и то дори без да го накисвате. Това важи и за всички останали бобови култури.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.3
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари