Купешките домати по-вкусни и ароматни след измиване с топла вода

Зелени домати

Доматите са едни най-полезни зеленчуци. Те са източник на витамин А, витамин В1, витамин В4, витамин В5, Фолиева киселина, фосфор, мед, манган, калций, желязо и куп други ценни вещества.

Доматите помагат при лечение на анемия, възпаления от различен характер, проблеми със сърцето. Борят се успешно с умората и стреса, а освен това съдействат за облекчаването на мускулните спазми.

Това са все основателни причини редовно да хапваме от червения сочен зеленчук. Когато не можем сами да си произведем домати, ни се налага да ги купуваме от търговските вериги. Но както добре знаем, повече домати, предлагани там, се отличават с липсата на вкус. Опит на учени обаче показва, че този проблем може да бъде разрешен в бъдеще.

Изследователи, ръководени от американския Департамент по земеделието, започнали да разглеждат начини, с които да направят предлаганите в магазините домати по-приятни за консумация, пише Gizmag.

Специалистите обясняват, че характерното ухание на доматите, отгледани в нормална среда, се получава по време на зреенето. Само че червените зеленчуци, предлагани в търговските вериги, се отглеждат и съхраняват по такъв начин, че миризмата не може да се образува.

Домати

Тъй като купешките домати пътуват стотици километри /а понякога и повече/, докато достигнат до съответните търговски обекти, тяхното транспортиране в узряло състояние е прекалено рисково.

Ето защо те биват откъсвани, докато все още са зелени и третирани със специални вещества, които да стимулират тяхното по-нататъшно зреене. Освен това те се подлагат на охлаждане. Изследователите разкриват, че именно това охлаждане е отговорно за блудкавостта на зеленчуците.

Учените обаче извършили интересен експеримент, с който се преборили с проблема. Вместо да подложат на охлаждане зелени домати, те ги потопили за пет минути във вода с температура 52 градуса по Целзий. Чак след това те ги охладили. В края на опита специалистите установили, че тези домати са по-ароматни и с по-приятен вкус от останалите в контролната група.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари