Перфектният руски Разсолник в два вкусни варианта

Перфектният руски Разсолник в два вкусни варианта

Разсолниците са традиционни руски супи, които подобно на боршовете и шти заемат важно място в руското меню. Името им идва от краставичната саламура, която се нарича Разсолник и без която няма как да бъдат приготвени.

Супите Разсолник се сервират топли, винаги в тях се слагат много зеленчуци и в повечето случаи се приготвят с месни или рибни продукти или бульони. Тук Ви предлагаме 2 класически рецепти за Разсолници, като първият вариант е по-традиционен, докато вторият е предпочитан от московските домакини, поради което е известен като Московски Разсолник.

Обикновен Разсолник

Перфектният руски Разсолник в два вкусни варианта

Необходими продукти: 300 г зеле, 1 морков, 4 картофа, 2 корена магданоз, 1/2 корен целина, 1 глава кромид лук, 2 кисели краставички, 50 г масло, 1/2 ч.ч. краставична саламура, 2 л месен бульон, 1 дафинов лист, сол и черен пипер на вкус, 200 мл заквасена сметана

Начин на приготвяне: Нарязаните на малки кубчета лук и корените магданоз и целина се запържват в маслото. Киселите краставички се обелват, нарязват се също на кубчета и се задушават до пълно омекване в част от бульона. Към тях се добавят обелените и нарязани картофи и зелето, както и дафиновият лист. След като всички продукти омекнат напълно, се слагат задушените лук и корените магданоз и целина и готовият Разсолник се подправя със сол и черен пипер на вкус. Поднася се топъл и към всяка порция се слагат по 2 с.л. сметана.

Московски Разсолник

Перфектният руски Разсолник в два вкусни варианта

Необходими продукти: 350 г телешки или говежди бъбреци, 5 корена магданоз, 1 корен пащърнак, 2 корена целина, 2 глави кромид лук, 2 моркова, 3 кисели краставички, няколко листа киселец и няколко листа маруля или къдрава салата, 1 ч. ч. каймак, 50 г масло, 1 яйце, 2 л месен бульон, няколко стръка копър или магданоз.

Начин на приготвяне: Изчистените от ципите бъбреци се накисват в студена вода за 3 часа, след което се кипват за 15 мин, изплакват се пак и се оставят да заврат с месния бульон. След като са готови, той се прецежда. Отделно в маслото се запържват ситно нарязаните лук, моркови и корените, а краставиците се задушават, докато омекнат. Предварително прецеденият бульон се кипва и към него се добавят бъбреците и останалите продукти, като марулите и киселецът се нарязват на ивички. Разсолникът се подправя със сол и черен пипер и накрая се залива със застройка от разбитото с каймака яйце. За декорация се слага малко ситно нарязан копър или магданоз.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари