Най-популярните и полезни напитки в арабския свят

Арабско кафе

Значението на напитките в арабския свят е не по-малко от това на храните. Обикновено плодови, те целят не само утоляване на жаждата в този предимно пустинен район, но са се превърнали и в символ на гостоприемството, а някои от тях са дори и лековити.

Наред с пиенето на кафе, което е специален ритуал, създаден от бедуините, пиенето на различни чайове, сиропи и ароматни води е изключително ценено. Ето какво е интересно да научите за напитките в арабския свят:

1. Арабското кафе, известно като Ал кахва, което се предлага на всеки гост. Приготвя се от смлян кардамон, който се смесва с препечено смляно кафе и вода и се вари поне 15 минути на бавен огън.

Пиенето на Ал кахва става по следния начин - първи си сипва домакинът, за да се увери, че кафето е наистина ароматно и хубаво и след това поднася кафе на госта си, който не може да си тръгне преди да е изпил още една чаша кафе. Ако се стигне до трета чаша кафе домакинът е длъжен да обещае на своя гост, че ще е негов закрилник.

2. Тамариндова вода, която е най-популярна в Ирак и Сирия. Приготвя се от тамариндов сок, минерална вода, малко лимонов сок и захар и се поднася студена.

Тамариндова вода

3. Чай от мента, известен като чай наънаъ. Той е специалитет на мароканците и в никакъв случай не трябва да бъде отказван, защото това ще обиди домакините. Пие се много горещ и се цени най-вече заради ободряващото и освежаващото му действие.

Ментов Чай

4. Розова вода, която според съветите на Мохамед се пие след хранене, защото подпомага храносмилането. Интересно е, че тя действа много ефективно и срещу лошия дъх.

Розова Вода

5. Айрян- напитката на бедуините, защото освен разхлаждаща е и засищаща. Приготвя се като "нашенския" айрян, който всъщност сме взаимствали от арабите. В оригиналната рецепта обаче обикновено се добавят и няколко стръка мента, както и малко счукан чесън.

Айрян

6. Ментов сироп, който се счита за лечебен. И наистина е така. Той действа ефективно срещу кашлица, като в същото време има благотворен ефект върху стомаха и черния дроб. Приготвя се от вода, мента, портокалови кори, няколко зрънца карамфил, босилек и захар на вкус.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари