Популярни мезета от цял свят

Мезе

Думата мезе означава закуска и идва от персийския език. Мезето е неразделна част от аперитива и това го знае всеки себеуважаващ се българин. Без мезе ракията и виното не вървят.

Мезетата, които българинът използва, са много и различни спрямо сезона. Най-често се хапва шопска салата, бяло саламурено сирене, кисели краставички, различни видове туршии. Но мезето не е мезе, ако не е блажно.

Всеки истински българин обича да си мези със сланинка, било то тънко нарязана, хрупкаво изпечена на жар или скара или златисто изпържена в тиган. До вкусната сланинка се нареждат и всички други месни мезета като домашен суджук, кървавица, филе Елена, луканки, всякакви видове дробчета и сърчица, вкусно приготвени.

Турците също обичат да си мезят, докато пийват по едно ракъ (национално турско питие). Най-честите мезета, присъстващи на тяхната маса, са: панирани миди, маринована скумрия, салата от домати и краставици и джаджък – това е салата, подобна на нашата млечна салата. Също така популярни замезващи специалитети са лозови сърмички, зеленчукови плата и бяло сирене.

Гърците не сядат на масата без добре овкусено със зехтин и риган сирене фета, поднесено с маслинки. Те също си имат гръцки вариант на нашата млечна салата, наречена Дзадзики. Други известни и интересни гръцки мезета са:

тарама

- Скордаля – това е микс от варени картофи, черен пипер, оцет, зехтин и чесън;

- Тирокафтери – сирена микс, люти чушлета и зехтин;

- Тарамосалата – микс от хайвер, малко, лук, късчета хляб, лимон и зехтин.

Морските дарове също са характерно мезе както за Гърция, така и за Кипър. Най-често се сервират риба, калмари, тарама хайвер и др.

Сърбите си мезят най-често с различни видове сирена, колбаси и каймак.

Италианците също си имат мезета, наречени антипаста. Често това са плата със сирена и пресни плодове, маслини, риба, колбаси и други.

Капрезе е често сервирана антипаста - тя представлява нарязани на кръгчета домати и между тях резени сирене моцарела, гарнирани с листенца босилек и зехтин.

Брускети

Брускетите също са много популярни предястия. Това е препечена филийка хляб, натъркана с чесън и след това намазана със зехтин, която се поръсва с кубчета домати, маслини и моцарела.

Тапас е испанската дума за мезе. Испанците сервират тапас предимно около обяд и вечеря. В някои области на Испания тапас се сервира под формата на шипче с месо, а в други - като хапки. Сервира се тортиля, крокети, сандвичи, панирани рулца от раци и други.

Братушките обичат да си мезят със солена или маринована сельодка (приготвя се от херинга), руски борш, кисели краставички, мариновани гъби, варени картофи, шунка или бекон.

Широко разпространено мезе в Близкия изток е варен нахут с тахан, поднесен с много лимон, зехтин и чесън. На масата се слагат още големи плата със зеленчуци и маслини.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари