Защо забраниха млякото от млекомати в Словения?

Мляко

През изминалата година се случи един своеобразен прецедент в Словения – т.нар. млекомати бяха забранени от Агенцията за безопасност на храните. Забраната важи за няколко места в страната.

Забраната в Словения е вследствие на откритото канцерогенно вещество афлатоксин в автоматите за мляко. Първият регистриран случай е от уреди за продажба на прясно мляко в Любляна. Последвали подобни разкрития и в няколко други града в страната. Откритите дози афлатоксини в млякото били над четири пъти над допустимите нива.

Афлатоксините в своята същност представляват микотоксични вещества от два вида плесенни гъбички. Обикновено се развиват в хранителни продукти под влияние на висока влажност, каквато има в млякото.

Откритите афлатоксини в млякото в Словения са сред най-опасните видове. Специалисти твърдят, че те въздействат директно върху гените. Установено е, че еднократният им прием предизвиква моментно разстройство, което бързо отшумява. Редовният им прием обаче води до реален риск от цироза или рак на черния дроб.

Най-опасният афлатоксин, открит при анализите на млечните продукти, е канцерогенният Б1. Предишни изследвания показват, че освен в млякото той може да се открие в и месото на животни, консумирали замърсени фуражи, ядки, ориз, пшеница, сушени плодове, подправки, сурови растителни масла и други.

Друг от откритите токсини - М1, пък предизвиква леко хранително отравяне, което се овладява в рамките на ден-два.

Най-сериозният риск, който е установен, е този, който нанасят канцерогените върху клетките на черния дроб. Той е дългосрочен и се обуславя от честия прием на продукти с афлатоксини. По кръвен път те могат да предизвикат и различни форми на левкоза.

Специалисти съветват да бъдем особено внимателни с различните продукти в домакинството и най-вече тези, които видимо имат мухъл. В него почти винаги се откриват тези гъбички.

Те се намират още в кафявите петна по ябълките, плесенясалия хляб, дори в козметиката. Всяко съмнение, че даден продукт е развален под някаква форма, трябва да ви подскаже да го изхвърлите.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари