Разкриха се подробности около Ноевия ковчег

Ноев Ковчег

Клиновидно писмо от Древна Месопотамия, изсечено върху плоча на 4000 години, разкри подробности около старозаветната история за ковчега на Ной.

Върху плочата подробно е описано построяването на огромния плавателен съд, както и двойките животни, които са се качили на него.

Древното писмо беше изложено в Британския музей, а няколко инженери изявиха желание да се опитат да възстановят гигантския кораб според инструкциите на плочата.

Ървинг Финкъл - кураторът, който отговаря за плочите с клиновидно писмо в Британския музей и който е превел текста, заяви, че това е един от най-важните документи откривани някога.

Плочката е с кръгла форма и е донесена от мъж, който я е наследил от баща си, след като той я е намерил в Близкия изток през Втората световна война.

На плочката са записани указанията на месопотамски бог как да бъде построен гигантски плавателен съд с големина колкото две трети от футболно игрище - от дърво и въжета, замазани с битум.

Подобни плавателни съдове са използвани като речни таксита в Древен Ирак и са много подходящи за бурни придошли води. Те са леки и не потъват.

Кораб

Тъй като написаното върху плочката е много логично, затова се подготвя документален филм, който ще се опита да възпроизведе древния плавателен съд.

Финкъл добавя, че за потопа се разказва още в месопотамските легенди, но в тях липсват технически инструкции за построяването на кораба.

"Сигурен съм, че историята за потопа и кораба, с който е спасен животът, е измислена от вавилонците" – смята британският историк, като добавя, че според него евреите са чули историята от вавилонците и са я възпроизвели в Стария завет.

Финкъл осъзнава, че откритието може да не се хареса на вярващите в библейската история, но твърди, че древната месопотамска плоча няма пряка връзка с Библията.

Според древна карта обаче Ноевият ковчег е акостирал в планините на Армения. Картата е от 1507 г. и е дело на германеца Мартин Валдземюлер, който е използвал описателни текстове на кралските династии от своето време.

Източник: sanovnik.bg

Рейтинг

4
Общо 11 гласували
5 4
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Вълчица
Вълчица
28.01.2014 10:24
Ха-ха! Прави ми впечатление, че всичките основно почитани сега култури (религии) си падат малко много крадци и което е по- лошо присвоители - крадат и викат "вие това сте го взели от нас. Имам предвид Елада, Йодеизма, Римската (макар, че тя си е казвала, че си взаимства, а и някак си признава заслугите на вдъхновилите я)...
Друго, което ми стана забавно е факта как е стигнало до музея. Едно, че има толкова много реликви, които гният тук и там (не говоря за частни колекции, а за частни мазета) и добре, че някое от децата му е имало мозъка да го предаде на музея (макар, че сигурно не без съответното заплащане... така е по западните музеи). Другото, което не ми се вижда толкова смешно е как е стигнало до там - баща му го е "намерил в Близкия изток през Втората световна война", което всички знаем как е станало, особено щом се е случило през "...война". Със сигурност не си е копал тоалетна в пясъците или да си е подритвал камъче и "Опа! Реликва на милион години!"

Много хубава статия - размърдваща статия! :)
5
1
Чергар
Чергар
28.01.2014 16:30
Да! Бих добавил и странното повторение, на един и същи народ, който има претенции да бъде богоизбрания.. Наскоро по Дискавъри имаше филм доказващ, че старият завет е взаимстван от Шумерите и пригоден за тогавашните еврейски племена ... Това е било ранното християнство.. От там идва и непризнаването на новия завет и не логичното му продължение спрямо стария.. В първият бог е безмилостен и наказва жестоко като създава ада, във вторият е милостив и все-прощаващ, изпратил сина си да покаже на хората, че могат да правят чудеса и осъден от първите на смърт за да не се разкрие истината и тайнството.. А страхопочитанието, да остане като привилегия на богоизбраните...
5
1