Защитете кожата си и на сянка

Слънцезащитен Крем

Кожата на човек е един от най-чувствителните органи. В горещите летни дни тя трябва да бъде добре защитена, за да се предпази от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Малко хора знаят, че кожата не е в безопасност дори и под дебела сянка. Тя блокира едва 20% от вредните лъчи. Решението - сянка + висок слънцезащитен фактор, но не само едното или другото. Ако преди това не сте използвали качествена слънцезащитна козметика, то не разчитайте на чадъра да ви защити.

Много е важно избраните слънцезащитни продукти да се нанасят по всички части на тялото, а не само по тези, изложени директно на слънчевите лъчи. Възможността да се изгори дори през дрехите е напълно реална. Тя зависи от цвета на плата, плътността и материята на дрехите.

Крем

Например, белият цвят предоставя минимална защита, докато по-тъмните цветове привличат ултравиолетовите лъчи към себе си, преди да успеят да достигнат кожата. А колкото по-тънки са самите дрехи, то толкова по-лесно лъчите преминават през тях.

Плажно Мляко

Ултравиолетовите лъчи са два вида - UVA и UVB. A-лъчите са тези, които състаряват кожата, предизвиквайки появата на бръчки и слънчеви петна, а B-лъчите са тези, които "изгарят" кожата. Поради това, дори да не се печете директно на слънце, кожата ви се уврежда от действието на UVA-лъчите.

Интересното е, че UVA лъчите не се променят през цялата година. Това означава, че слънцезащитният крем с висок фактор е добре да се използва не само през лятото, а и през останалите месеци от годината, особено върху лицето.

Слънцето е естествен източник на витамин D, поради което много хора се пекат с цел да си го набавят. Витамин Д е хормон, който е важен за правилното функциониране на организма. Това е така, но има още много негови източници.

Препоръчителното време, прекарано на слънце, е до 45 минути на ден. Ако страдате от неговия дефицит, най-ефективно ще си го доставите чрез приема на хранителни добавки.

Слънчевите лъчи са много приятни, но могат да бъдат и опасни за кожата. Поради това винаги трябва да се внимава, дори когато сме на сянка.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари