Иновационни технологии в защита от рак на гърдата

Рак на гърдата

Използвайки повече информация за определения случай, получена от хиляди електронни записи, CancerLinQ ще даде възможност на лекарите по-добре да персонализират болния.

Тези данни обещават да увеличат шансовете на жените да получават най-ефективните процедури без значение къде живеят.

Онкологични заболявания

Първият прототип на CancerLinQ е проект, отчасти финансиран с 1 млн. долара безвъзмездна помощ от Сюзан Комън за лечение, който ще се фокусира върху т.нар. помощни лечения за рак на гърдата.

Адювантни (превантивни) лечения са дадени в допълнение към основната или начална терапия за дългосрочното премахване на рака на гърдата, макар че винаги има възможност някои клетки да се скъсат от тумор след първична обработка и да отидат до други части на тялото чрез кръвта и лимфната система. Леченията могат да включват химиотерапия, хормонална терапия, радиация или комбинация от тези процедури.

За този проект се събират електронни здравни досиета на над 100 000 пациенти с рак на гърда в САЩ, които ще бъдат анализирани, за да се определи техния отговор на химиотерапия след хирургично отстраняване на тумор на гърдата.

Превенция на рак на гърдата

Фактори като етапи на злокачествено заболяване при диагностициране, продължителността на лечение, дозите, видове лекарства за химиотерапия и странични ефекти ще се отбележат.

Американското дружество по клинична онкология в Александрия, Вирджиния, посветено на подобряване на качеството на живот и грижа за раковоболните, обяви новата система за анализ на данни на годишната си среща в Чикаго на 4 юни.

CancerLinQ има потенциал да се превърне в пръв помощник в лечението на онкологично болните чрез база от информация.

Важната роля има лекарството тамоксифен, чрез което се намалява на риска от повторна поява на рак на гърдата.

Д-р Ричард Гари от Оксфордския университет съобщи, че жени с ранен стадий на рак на гърдата, които взимали тамоксифен в продължение на 10 години след първичното лечение, намаляват с 25 % повторната поява на раково образувание в сравнение с тези, които го взимали за 5 години.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари