Приготвяне на домашен бабек

Бабек

Вкусът на домашния бабек е много специфичен, той не може да се сравни с вкуса на бабека, който се предлага в магазините. Всеки сам може да си направи домашен бабек, но трябва да се знае, че бабекът става за около 3 месеца.

Едва тогава може да се поднася на трапезата. След като е готов, бабекът може да се съхранява не повече от половин година, ако в него не са добавени допълнителни консерванти.

Бабекът се прави, като се пълни свинско шкембе с плънка от нарязано месо и различни видове подправки. Преди да се напълни, шкембето трябва добре да се почисти. Дори да е почистено, накиснете го във вода за няколко часа и след това измийте добре. След като се напълни с плънката, шкембето се зашива или се връзва здраво в единия край.

Една от рецептите за домашен бабек е с мащерка и семена от копър.

Домашен бабаек

Необходими продукти: 4 килограма свинско месо без много тлъстини, 6 супени лъжици сол, 1 чаена лъжичка захар, 1 супена лъжица млян черен пипер, 1 супена лъжица семена от копър, 1 супена лъжица изсушена и стрита мащерка, 1 супена лъжица червен пипер, 3 скилидки чесън, свинско шкембе.

Месото се нарязва на дребно, осолява се и се поръсва със захарта. Оставя се в гевгир, защото се отцежда сок. Месото трябва да се остави за 48 часа на хладно.

След това се добавят черният пипер, счуканите семена от копър, мащерката, червеният пипер и нарязаните на много ситно скилидки чесън. С тази плънка се напълва почистеното свинско шкембе и се връзва в единия край. Затиска се с тежест и се оставя за 5 денонощия на студено. След това се закача да се суши и след 3 месеца може да се хапва.

Много е вкусен бабекът със зелен лук.

Необходими продукти: 2 килограма свинско месо, от по-крехката част, 3 супени лъжици сол, 1 чаена лъжичка млян черен пипер, 3 връзки зелен лук, свинско шкембе.

Месото се нарязва на дребно и се поръсва със солта. Оставя се в гевгир за 36 часа на студено. Добавят се нарязаният на ситно зелен лук и черният пипер. Всичко се разбърква много добре и с тази плънка се пълни шкембето. Шкембето се връзва или се зашива и бабекът се оставя да съхне на хладно и проветриво място. След 3 месеца е готов за консумация.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.1
Общо 7 гласували
5 3
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Атанаска
Атанаска
26.11.2014 12:08
Аз пълня щкембето със дробъ от прасето със малко месо от главата чее по тлъсто и добавям малко ориз зашивам и варя на слаб огън консумира се още на следващия ден много е вкусно
2
2
Кръстяна Лазарова
Кръстяна Лазарова
20.11.2013 10:59
А аз го пълня с 1.5-2 кг кайма,смлян черен и червен пипер,чубрица,ситно нарязани- чесън 2глави и воден лук 3-4 глави.Може и да добавите 1-2 с.л. универсална подправка и сол на вкус.Всичко се обърква хубаво и се пълни,
зашива,поставя и завързва от двете страни в част от стар чорапогащник,набожда се на няколко места и се вари.Във водата,в която ще ври също се добавя сол на вкус.Когато е готово се изважда и се поставя между две тави,като върху горната се слага и някаква тежест.Така престоява 1 нощ.Взема се само бабето,поставя се в др.тава и се съхранява завито в хладилника.Започваме да го ядем още тогава.Много е вкусно и въобще не е мазно,защото вс.мазно е отишло във водата,в която е вряло.Няма нищо общо с купеното от магазина.Опитайте!
3
1
велка петрова
велка петрова
07.02.2013 12:44
Бабекът може да се направи и с праз вместо зелен лук.Поставям подправки по вкус - чубрица,кимион и други.
5
1