Имуностимулираща диета

Имуностимулираща диета

От физическите бариери между вътрешните органи и външния свят, стомашно-чревният тракт е от първостепенно значение. Стомашно-чревният тракт е като вътрешна кожа, но той е с около 15 пъти по-голяма повърхност, отколкото кожата ви. Той също така съдържа най-големия брой на имунни клетки в цялото ви тяло, представляващи приблизително 60% от цялата ви имунна система.

Може да ви изглежда изненадващо, че в стомашно-чревния тракт има повече имунни клетки на имунната система, отколкото във всеки друг орган в тялото ви. Вашият стомашно-чревен тракт влиза в контакт с най-голямата сума и брой на различни молекули и организми от всеки друг орган, в цялото ви тяло. Само като пример, човек приема средно повече от 25 тона храна през своя живот.

Храната, която ядем, може да осигури подкрепа за тази бариера или да причини щети. Много от хранителните вещества в здравословните храни помагат да се поддържа здравословната бариера. Храните, които са с високо съдържание на фосфатидилхолин или неговия предшественик, холин, са особено полезни в подкрепа на здрава стомашно-чревна бариера, тъй като фосфатидилхолина е един от компонентите на защитната лигавица. Проучванията показват, че диети с ниско съдържание на холин водят до ниски нива на фосфатидилхолин и до намален имунитет.

Витамин А играе важна роля в подкрепата на клетките на кожата, стомашно-чревния тракт и бели дробове, които представляват основните пречки, които ви отделят от външната среда, както и насърчава образуването на защитна лигавица в стомашно-чревния тракт. Незаменимите мастни киселини, като например тези, които са намерени в риба и здравословния диапазон на мононенаситените мастни киселини, като например тези в зехтин, също могат да поддържат здрави стомашно-чревните клетки.

Моркови

И накрая, храните с високо съдържание на фибри, като цяло, пресните плодове и зеленчуци, насърчават здравето на стомашно-чревната система по няколко начина. Те ферментират от приятелските бактерии в дебелото черво и образуват късоверижни мастни киселини, които се използват като гориво от стомашно-чревните клетки и пътища. Фибрите също спомагат за отстраняването на токсини, които могат да повлияят неблагоприятно върху стомашно-чревните клетки и пътища и поддържат здрава храносмилателната функция като цяло.

Изследвания през последните десет години показва, че храненето играе важна роля в подпомагане на производството и действието на клетките и на имунната система. Протеини, антиоксиданти, есенциални мастни киселини, както и някои витамини и минерали са ключът към здрава имунна система.

Протеин и имунна система

Много изследвания показват, че недохранването с протеин може да има различни неблагоприятни ефекти върху имунната система. В действителност, недохранването с протеин може да бъде важен фактор, допринасящ за ХИВ сероконверсия (процес, при който човек с основната експозиция на човешкия имунодефицитен вирус става заразени с този вирус). Изследвания показват, че дефицит на висококачествен протеин може да доведат до изчерпване на имунните клетки, неспособността на организма да произвежда антитела, както и други проблеми, свързани с имунната система. В допълнение, проучвания с животни са показали, че имунната система може да бъде сериозно компрометирана дори с 25% намаление на адекватния прием на протеини.

Протеинът се състои от 20 аминокиселини, от които тялото ви се нуждае за растеж и ремонт, както и някои от тези аминокиселини изглежда да са особено важни за имунната система. Така например, аминокиселините, глутамин и аргинин се считат за хранителна терапия при пациенти с хирургични операции поради способността им за стимулиране на имунната система. Интересното е, че не само дефицитът на тези аминокиселини, които могат да изложат на риск имунната система са опасни, а и един дисбаланс в съотношенията между аминокиселините също може да повлияе на имунния отговор.

Ето защо, една диета, която поддържа здрава имунна система трябва да съдържа храни, които осигуряват висококачествен, пълноценен протеин, като яйца, риба, миди и еленско месо. Много зеленчуци и зърнени храни също са отлични източници на много от имуностимулиращи аминокиселини и заедно с другите източници на протеин, са особено полезни.

Най-важните витамини за здрава имунна функция

Както беше обсъдено по-горе, тялото ви използва разнообразие от подходи, за да запази своята защита срещу вредните патогенни организми в околната среда, поради което не може да бъде изненадващо, че почти всички витамини са необходими за поддържане и насърчаване на някои аспекти на имунната функция. Някои витамини са получили повече внимание в научната литература, тъй като те са особено важни за една здрава имунна система.

Зехтин

Много е писано за ролята на витамин С в подкрепа на имунната система. Витамин C се появява в подкрепа за намаляване на продължителността на времето и тежестта на симптомите, свързани с горните респираторни вирусни инфекции, насърчава фагоцитиращите клетъчни функции, както и поддържа здравето на Т-клетъчната функция. Витамин С също така осигурява антиоксидантна активност, за да подкрепи заздравяването на местата с възпаление. Отличен източник на витамин С са цитрусовите плодове. Много зеленчуци също са отлични източници на витамин С, като пресен магданоз, суров карфиол, горчица, зелените зеленчуци и маруля.

Много от В-витамините също са много важни за поддържане на здрава имунна система. Например, витамин В5 (пантотенова киселина) насърчава производството и освобождаването на антитела от В-клетките. В резултат на недостига на витамин B5 се намаляват нивата на циркулиращи антитела. Фолиевата киселина или по-точно нейния дефицит води до намаляване на Т-клетките и може да доведе до намаляване на ефективността на разтворимите фактори, както и витамин В6 дефицит последователно възпрепятства Т-клетките. Недостигът на витамини В1 (тиамин) и B2 (рибофлавин) може да наруши нормалната реакция на антителата, както и ниските нива на витамин В12 изглежда да инхибира фагоцитиращите клетки и евентуално Т-клетъчната функция.

Почти всички пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове могат да служат като отлични източници на поне някои от тези витамини, но някои зеленчуци са особено полезни, тъй като те са отличен източник на много от тези имунно носещи витамини. По-специално, марулята е отличен източник на витамини В1, В2, С и фолиева киселина. Ряпата и варения спанак са отличен източник на фолиева киселина, витамин В6 и витамин С. Карфиолът е отличен източник на витамин С и фолиева киселина и много добър източник на витамин В5 и В6. Суровите гъби също са отличен източник на витамин В2 и витамин B5. Червените чушки са отличен източник на витамин В6. Витамин В12 може да бъде получен от протеин предоставящите храни като риба, миди, еленско месо и черен дроб.

Мастно-разтворимите витамини, витамин А, витамин Е и витамин К също са важни за здравето като цяло. Отлични източници на витамин А включват много зеленчуци като спанак, пресен магданоз и моркови. Концентрираните източници на витамин К, включват суров карфиол, както и най-зелените зеленчуци като спанак и аспержи.

Минерали, които подпомагат имунната ви система

Риба с картофи

Цинкът е един от минерали в храните, който е получил най-голямо внимание за своята способност да поддържа имунната функция. Цинк е мощен имуностимулатор, а неговият дефицит може да доведе до дълбоко потискане на Т-клетъчната функция. Деца с тежки недостатъци на цинк показват признаци на забавяне на растежа и податливост към инфекции.

Излишък на цинк, обаче, също показва отрицателни ефекти върху функционирането на имунната система и може да инхибира фагоцитарните клетки (макрофаги и неутрофили). Така че, поддържане на адекватни, но не прекомерни нива на цинка е важно. Здравословни нива на цинк може да бъдат поемани чрез включване на добрите източници на цинк, като варено цвекло, зеле и агнешко, сурови гъби и черен дроб.

Много други минерали са важни в подкрепата на имунната функция. Клиничните изследвания са показали, че дефицит на желязо влияе на антителата и функционирането на клетката. Медния дефицит се свързва с увеличаване на инфекциите и може да увреди развитието на имунните клетки, като Т-клетките и фагоцитарните клетки. Селен и манган са важни за подпомагане на изцелението от възпаление и могат да бъдат имуностимуланти.

Селенът може да бъде получен от риба и миди, както и тофу и пълнозърнести храни. Отлични източници на мед са ряпа, черен дроб и сурови гъби и много добри източници са спанака, аспержите и вареното швейцарско цвекло. Желязото може да бъде предоставено от пресен магданоз, подправки като мащерка или канела, тофу, боб и грах, както и много други зеленчуци като спанак и марули.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари