Вегетариански ястия с нахут

Нахут със спанак

Нахутът, както и повечето бобови растения отдавна са оценени заради тяхното съдържание на фибри. Две чаши нахут осигуряват целия дневен прием на човек. Но нови изследвания за него и съдържанието му на фибри, наскоро направиха една стъпка напред, според като се предполага, че той може да излезе извън рамките само на фибрите, а и да се свърже и с други хранителни ползи.

Нахутът може сполучливо да бъде използван както за вегетариански, така и за другите видове ястия. Ето няколко вегетариански предложения.

Нахут със спанак

Нахут

Продукти:
• 1 консерва нахут
• 1/2 глава лук, нарязан на кубчета
• 3 скилидки чесън, нарязани на кубчета
• 3 супени лъжици зехтин
• сок от един лимон (около 2 супени лъжици)
• 1/2 ч.л. къри на прах
• 1/2 ч.л. кориандър на прах
• 1/2 ч.л. кимион
• 1 голяма китка спанак

Начин на приготвяне: В голям тиган запържете лука и чесъна в зехтин, докато омекнат, за около 3-5 минути. Добавете нахута и една чаша вода вода.

Добавете също подправките и лимоновия сок, покрийте с капак и оставете да къкри за около 10-15 минути, като се разбърквате от време на време, добавя се още вода, ако е необходимо, докато нахута се сготви и стане мек. Намалете огъня и добавете нарязания спанак. Изчакайте спанака да се задуши за 2-4 минути. Сервирайте веднага и се наслаждавайте на ястието.

Салата с Нахут

Нахут с грах и копър

Необходими Продукти:
• 1 грама нахут
• 2.25 литра зеленчуков бульон
• 4 скилидки чесън, млян
• 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
• 1 чаена лъжичка зехтин
• 1 кг домати, нарязани на ситно
• шепа пресни листа босилек, нарязани на ситно
• копър, почистен и нарязан
• 2 средни глави лук, нарязани на ситно
• 1/2 чаена лъжичка сол
• 150 грама замразен грах

Начин на приготвяне: 1. В голяма тенджера смесете нахута и зеленчуковия бульон. Разбърква се с половината от нарязания на ситно чесън и лют червен пипер (или сушени смачкани люти чушки). Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри 15 минути.

2. Междувременно, загрейте зехтина в голям тиган над средна температура. Поставете останалия чесън, домати и босилек в тиган и го оставете да се готви за 2 минути, или просто до като босилека увехне. Отстранете от огъня и оставете настрани.

3. Смесете копъра и лук в тенджерата с нахут. Подправете със сол. Продължете с готвенето за около още 15 минути. Добавя се и сместа от доматите и граха и продължавате да готвите още 5 минути, докато граха стане готов. Поднася се горещо.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари