Как да си направим хрупкав паниран шаран

Паниран Шаран

За да стане рибата хрупкава и неустоима от голямо значение е как ще се панира. Има няколко златни правила, които трябва да спазвате при приготвянето на традиционната за Никулден риба.

За предпочитане е за панировка е да се използват по-малки шаранчета. След като се почистят, рибите се нарязват на порции, които задължително се осоляват.

Съществуват много разновидности, свързани с подготовката на шарана преди паниране. Една от тях е приготвянето на марината. Тя може да бъде съставена само от сол и прясно изстискан лимонов сок.

Рибата престоява в нея не повече от 20 минути. Другият вариант е да натриете парчетата с нарязани на лунички лук, в който е добавен лимонов сок.

Парчетата месо се потапят в брашно, в което е добавено малко сол. Има няколко начина за приготвяне на панировката. Традиционните са само в брашно, както и с брашно и яйце.

Комбинираната панировка включва брашно, яйце и пак брашно. Можете да експериментирате, като добавите в брашното трохи от хляб или стрита ароматна билка (например мащерка).

Панирана Риба

От особено значение е температурата на готварската мазнина, в която ще пържите шарана. Задължително условие е тя да бъде добре загрята.

Високата тeмпература е причината панировката веднага да започне да се се пържи, като по този начин се запазва сочността на продукта. Ако мазнината не е гореща, то тогава рибата ще се напои и ще започне да се разкъсва.

Друго основно правило е при поставянето им в тигана с гореща мазнина парчетата да се нареждат плътно едно до друго. Това ще направи приготвяния шаран още по-сочен и хрупкав.

В никакъв случай не прибързвайте и не слагайте парчетата едно върху друго. Това също ще доведе до разпадане на парчетата. Противопоказно е също съдът, в който пържите, да бъде захлупван с капак. Изпържената панирана риба е препоръчително да се хапва веднага след изваждане.

Гарнирането на шарана крие някои тънкости. След изваждането на парчетата от тигана, те се поставят в съд с готварска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Ако държите на естетическия вид на поднасяния от вас шаран, е хубаво да аранжирате в порционната чиния две-три листа от маруля.

Поставете внимателно пържената риба и гарнирайте с лимони, нарязани на четвъртини по дължина. По желание може да се добави и нарязан магданоз.

Едни от най-подходящите добавки за панирания шаран са пържени или сотирани картофки, както и разбира се кисели краставички.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3.6
Общо 10 гласували
5 2
4 5
3 1
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

бойка
бойка
19.04.2013 18:44
скоро правих тази рецепта и наистина става чудесен хрупкав шаран следвайте указанието и ще се получи отличен резултат не пропускайте и лимончето то придава свеж вкус и убива мазнината пробвайте няма да съжалявате ношаранчетата да бъдат до един килограм приятен апетит
1
0