Правила за идеалния загар

Правила за идеалния загар

За ползите и вредите от слънцето и за това как да предпазваме кожата и какви са най-големите опасности за кожата през лятото ще стане дума в тази статия.

Вижте отговори на 10-те най-важни въпроса относно перфектния тен.

1. Вярно ли е, че някой продукти могат да защитят кожата от слънце?

Пресните домати и дините съдържат природни антиоксиданти, които защитават клетката от повреждане и стареене, повлияни най-вече от слънцето. Но за пълно предпазване на организма не може да се говори. За да бъде ефекта максимален хапвайте домати или диня преди са отидете на плаж, като разбира се използвате и защитни кремове.

2. Ако използваме кремове с SPF 50, то няма да хванем тен?

Това е абсолютно погрешно, казват специалистите. Това което се случва е, че просто ще хванете тен по-бавно, но пък кожата ще е предпазена от изгаряне.

3. Какво означава надписът на кремовете UVA?

Ултравиолетовите лъчи се изписват за кратко UVA и като са активни и най-опасни от 12 до 16 часа. Именно те са виновни за редица заболявания на кожата и ускоряват процеса на стареене. Ако този надпис присъства, това при слънцезащитния крем е задължително, значи кожата ви ще бъде предпазена.

4. Колко е опасна озоновата дупка?

На идеалната повърхност на Земята трябва да постъпват около 5 процента ултравиолетови лъчи, а останалите се блокират от облаците и озоновия слой. Именно дупката повишава риска от вредното облъчване и от там води до редици опасни заболявания, едно от което е рак.

5. Нужно ли е да носим слънцезащитен крем когато е облачно?

Обезателно! 80 процента от излъчванията попадат върху кожата, отразяват се във водата и пясъка. Може да не го усещате, както когато напича слънцето, но това не означава, че не носи вреда за организма. В града слънцето се отразява в асфалта и сградите, за това е важно да ползвате слънцезащитни кремове както за лицето така и за тялото.

6. Може ли крем за тяло с SPF да се нанася на лицето?

Правила за идеалния загар

Кожата на лицето е по-тънка и бързо губи влажността си, освен това неподходящите слънцезащитни кремове може да доведат до по-бързо стареене на кожата.

7. Какъв SPF е нужен на детето?

Желателно е крема или лосиона с да е не по-малко от 30-ти фактор. Трябва да се нанася на всеки два часа, а също така и след всяко къпане. Детската кожа е изключително нежна и податлива на изгаряния, за това трябва винаги и по всяко време да бъде предпазена.

8. Колко често трябва да се нанасят водоустойчивите кремове?

След всяко къпане. Този тип кремове защитават от изгаряния във водата, които са изключително опасни, но при къпането във водата се измиват и за това трябва да се нанасят толкова често, колкото и другите слънцезащитни кремове.

9. Колко вода трябва да пия на плажа?

Много! Дори да не изпитвате жажда, трябва да се насилвате да пиете много вода. Тя помага да избегнете топлинен удар и охлажда тялото. Хидратира тялото и предотвратява дехидратацията на кожата.

10. Защо да нужни средствата след излагане на слънце?

Кремовете за тяло охлаждат кожата и помагат при изгаряне. Някой средства съдържат вещества-бронзатори, които подчертават вече придобития загар.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари