Перфектен загар може и без слънце

Тен

Оказва се, че тайната на красивия летен тен се крие не само в използването на различни козметични продукти, но и в храните, които консумирате.

Преди всичко, обърнете внимание на хранителните продукти, които са богати на витамин А и бета-каротин. Те стимулират производството на меланин. Това е веществото, което придава на кожата златист оттенък.

Бета-каротинът се счита за един от най-мощните естествени активатори на загара и можете да си го набавите от червено-оранжевите зеленчуци и плодове, като пъпеши, праскови, кайсии, моркови, дини.

А също и от яйцата, зехтина и рибата. От гореизброените продукти най-чудодейни свойства се приписват на морковите и сока от кайсии.

Те наистина правят тена по-ярък, но е много важно и да не прекалявате с тях, за да не придобие кожата ви жълтеникав оттенък или по-лошо – да не изгорите неравномерно.

Препоръчваната доза е една чаша сок дневно, няколко часа преди да се излегнете под слънчевите лъчи, а не директно на плажа!

Ако искате да си вземете нещо за похапване на плажа е най-добре да се спрете на пъпеш. В него се съдържа не само много бета-каротин, а и огромно количество калий, натрий и магнезий, които се губят от организма при потоотделянето.

Освен това сочните пъпеши са отлично средство срещу дехидратация на организма, след няколкочасово излагане на пряка слънчева светлина.

Перфектен загар може и без слънце

За да ускорите производството на меланин е най-добре да наблегнете на пресните цитрусови плодове. За тях е важно да знаете, че трябва да се консумират известно време преди да излезете навън, за да се избегне фотоалергична реакция.

Производството на меланин способстват и млечните продукти и ядките. Те ще помогнат на вашата кожа да се защити от вредното въздействие на слънчевите лъчи и ще предотвратят прекомерното и изсушаване.

Не пренебрегвайте "бабините" средства за борба със слънчевите изгаряния. Заквасената сметана и киселото мляко ще премахнат възпалението, ще намалят болката и приятно ще охладят и отпуснат увредената кожа, особено ако имате треска.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари