Косата побелява от стрес и шок

Косата побелява от стрес и шок

Рано или късно, косата неминуемо побелява. В момента учени се опитват да открият начин, по който да стимулират косата да генерира нужните пигменти с помощта на пигметн-произвеждащи клетки, което ще предотврати побеляването й.

Ако процеса на посивяване на косата бъде овладян, това може да е голяма стъпка към предотвратяване на естетичния проблем.

В момента се изпробва следното: с помощта на мрежа от протеини се изпращат сигнали до меланоцит своловите клетки като по този начин те се активират.

Меланоцитите са клетки, които произвеждат пигмента меланин. Именно той придава цвета на кожата и косата. Посредством специалната мрежа от протени се стимулира производството на дъщерни на меланоцитите клетки, които дъщерни клетки работят основно за цвета на косата.

По принцип човек е устроен така, че количеството на меланина в организма започва да намалява с напредването на възрастта. Освен това обаче има и други странични фактори, които оказват влияние. Сред тях са боядисване, къдренето и други, които ускорят неправилното функциониране или отмиране на меланоцит-стволовите клетки.

Когато те не функционират правилно, това е предпоставка за загубата на естествения цвят на косата. Така се появяват сивите и белите косми.

Процесът на посивяване на косата също така може да бъде ускорен от преживян силен шок или всякакви стресови ситуации.

Така наречения генострес е увреждане на генетичната информация на клетката. Тогава обаче организмът намира различни начини да поправи това увреждане. В много случай обаче това не е достатъчно или процесът е по-бавен. Учените се надяват, че ще успеят да намерят начин, по който да поправят увреденото ДНК на меланоцити, предизвикващо посивяване на косъма.

Косата побелява от стрес и шок

Причините за преждевременното побеляване на косата при млади мъже и жени са много индивидуални. В повечето случаи може да се говори за наследственост.

Ако сред близките ви роднини има човек, който е започнал рано да побелява, то отговорът защо се случва и при вас, е повече от ясен.

Според статистиката мъжете побеляват много по-рано от жените.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

3.8
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари