При карантина: Какви продукти ще ни трябват за 1 месец?

При карантина: Какви продукти ще ни трябват за 1 месец?

Тъй като, подобно на много други държави, сме изправени пред епидемиологична криза, която би могла да промени изцяло познатото ни положение, никак няма да е зле да се замислим кои биха били най-необходимите ни продукти, ако се наложи да останем под карантина заради Коронавируса, познат и като Ковид-19.

Преди да ви дадем ценни насоки с какво е добре да се снабдите за 1 месец при карантина, ще уточним, че това съвсем не означава, че трябва да изкупите целия магазин, подобно на много други хора. В никакъв случай не се презапасявайте, защото може да се наложи да изхвърляте храна.

Идеята е просто да прецените спрямо числеността на семейството си какво може да закупите с цел да не излизате известно време навън.

1. Пакетирани или бутилирани продукти, които са с дълъг срок на годност

Продукти от първа необходимост. Това са брашно, тестени трайни продукти като паста, кускус и т.н., ориз, леща, боб, олио, оцет, кафе, захар, сол и др. Ако обичате да си похапвате сладко, можете да си вземете и шоколади и бисквити - те също са трайни.

2. Замразени продукти

Замразени миксове помагат при карантина

Замразените миксове от зеленчуци са доста трайни - те ще ви осигурят разнообразен режим на хранене, като същевременно ще ви набавят и витамини. Предполага се, че са бързо замразени и почти не са загубили количествата си витамини.

3. Продукти, които можем да замразим сами

Тук естествено ще споменем месото и рибата, защото стига да не сте вегетарианец, вероятно обичате да си похапвате и от тях. Важно е обаче, след като сте си оставили необходимото количество за предстоящата любима рецепта, да замразите останалите месни/рибни продукти веднага.

4. Консервирани храни

Консервите са задължителни при карантина на карантина заради Коронавируса

Разнообразието от консервирани храни по магазините е голямо, трайността им също.

5. Зеленчуци, които не се развалят бързо

Доматите, краставиците и листните зеленчуци не са особено трайни, но пък можете да си вземете чувалче картофи, лук, моркови (тях можете и да замразите), чесън, цвекло и почти всякакви кореноплодни зеленчуци.

6. Плодове, които не се развалят бързо

Кореноплодните зеленчуци за продукти, които траят дълго

Не подценявайте плодовете, защото те са сред най-добрите източници на витамини. Трайни са портокалите, грейпфрутите, лимоните, ябълките, крушите и др.

7. Млечни продукти

Знаем, че колкото по-малък е срокът на даден млечен продукт, толкова по-качествен е той. В случая обаче ще трябва да се снабдите именно с онези млечни продукти, които са с по-дълъг срок на годност. UHT прясното мляко е един от тях.

8. Хигиенно-санитарни продукти

Купете почистващи препарати, ако ще стоите в карантина

Няма как да не сте чували за манията по тоалетната хартия, която няма разумно обяснение. Да, вземете си хартия, но не изкупувайте всички пакети, които видите в магазина. Помислете и за кухненско руло (то е многофункционално), перилни и почистващи препарати, кухненски гъби, сапуни, шампоани, балсами и т.н.

9. Лекарства

Ако по лекарско предписание ви се налага да приемате конкретни медикаменти (за кръвно, срещу алергии и т.н.), то пресметнете какво количество ще ви е необходимо, ако се наложи един месец да не излизате от дома. Не забравяйте да се снабдите и с дезинфектанти, витамини (преобладава мнението, че за да се предпазим от по-тежките симптоми на коронавируса, е добре да се приемат витамините C и D), имуностимуланти и обичайните лекарства, които поддържаме в аптечката си. Не купувайте ненужни антибиотици и големи количества лекарства - преценете спрямо вашето домакинство.

10. Продукти, свързани с навиците ни

Ракия при домашна карантина

Може би именно сега е дошъл моментът да откажете цигарите, да намалите алкохола или пък да се подложите на някой детокс режим. Но, все пак сме длъжни да споменем и точно онези продукти, които са свързани с човешките навици и зависимости. Дали ще се запасявате с подобни продукти или ще им кажете "сбогом! " зависи от собственото ви решение!

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари