Нискомасленото мляко побеждава стареенето!

Нискомасленото мляко побеждава стареенето!

Нискомаслено се нарича това краве мляко, от което е извлечена в голяма степен мазнината. То съдържа под 0.5 процента мазнина. В резултат на това извличане продуктът с нисък процент мазнини има леко синеещ вид и е по-разреден. То има и по-ниска хранителна стойност отколкото пълномасленото мляко.

Поради тези характеристики за децата се препоръчва да се хранят с пълномаслено краве мляко, тъй като нуждите на организма изискват силна храна, за да расте.

Малко по-различно стоят нещата при възрастните хора. Един от големите проблеми при тях е стареенето. То се изразява в промени в тялото на всяко ниво. Костите намаляват своята плътност и здравина; зъбите страдат заради загубата на ценни минерали като калий, калций, фосфор, магнезий; затлъстяването става проблем заради натрупването на лош холестерол в кръвта; дехидратацията води до промени както във вида на кожата, косата, така и за загуба на силата и активността на тялото.

В решаването на този първостепенен по важност проблем със стареенето съществена роля може да изиграе нискомасленото мляко. То е в състояние да забави биологичния процес на стареене. До този извод са стигнали специалисти от американския университет Бригъм Йънг.

Проведеният от тях експеримент е обхванал почти 6 хиляди възрастни доброволци с различни предпочитания към кравето мляко - любители на продукта с ниско съдържание на мазнини; пиещи само високомаслено мляко и още една група от хора, които не обичат краве мляко и не го консумират.

Проучването е било съсредоточено върху изследване на дължината на теломерите при тези групи. Теломерът е краен участък на хромозома, който сочи възрастта на човека. Направена е връзка между този показател и съдържанието на мазнини в млякото, както и количествата от консумирания продукт.

Нискомаслено мляко срещу стареене

Резултатите изненадват силно учените. Колкото повече расте процентът на мазнините в млякото, толкова дължината на теломерите се съкращава. Съкращението е с 69 основни нуклеотидни двойки, което сравнено с възрастта се ранява на 4 години. Или тези, които пият пълномаслено мляко, имат по-къси основни двойки от любителите на нискомасленото мляко. Те стареят по-бързо. Хората, които изобщо не пият мляко, имат още по-къси теломери от другите две групи.

Проучването доказва, че препоръките към американците да използват нискомаслено мляко са правилни, защото то е диетично. Наистина забавя стареенето.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари