Болест на пуканките в микровълнова - какво трябва да знаете?

Болест на пуканките в микровълнова

Обичате ли пуканки? Навярно отговорът е да, но в същото време се чудите дали в тях не се крие риск за здравето ни?

Всъщност в пуканките няма нищо опасно, стига да си ги приготвим по начин, който са използва нашите баби. Днес, когато повечето неща ни се предлагат пакетирани или полуготови и съвсем лесни за приготвяне, трябва да си дадем ясна полза, че това "удобство" крие много опасни.

Взимате пакет пуканки за микровълновата, нагласяте таймера и готово. От тях излиза съблазнителен и много апетитен аромат на масло? Или поне така се заблуждавате.

Фактически миризмата на пуканките за микровълнова, която ви привлича, е на синтетичен диацетил - химичен аромат, използван широко в хранителната индустрия. На практика той се оказва толкова силно отровен, че работници от заводите за пуканки започнали да се разболяват от белодробна болест - Bronchiolitis obliterans или болест на пуканките в микровълнова.

За Bronchiolitis obliterans се заговори още преди 20 години в САЩ. През 2000 година служители на здравната инспекция на Мисури поискаха от Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) сътрудничество при прочуване на случаи с бивши служител във завод за производството на пакетирани пуканки за микровълнова печка от Джаспър, Мисури.

В резултат на това са установени завишени количества на опасния химичен продукт - синтетичен диацетил. Този химикал придава на пуканките специфичната миризма на масло. Именно след това разследване болестта станала известна като болест на пуканките в микровълнова.

Същност на Bronchiolitis obliterans

Пуканки в микровълнова

Част от симптомите на болестта на пуканките в микровълнова са суха кашлица, задух, хрипове. Болните споделят и за нетипична и неоснователна силна умора. Диагностицира се трудно, тъй като може да бъде лесно объркана с други хронични заболявания на белия дроб.

За установяване на болестта често специалистите назначават белодробна биопсия, рентгеново изследване на гърдите и гръдния кош.

Bronchiolitis obliterans - Болест на пуканките в микровълнова фурна за съжаление е неизлечима, и не в редки случаи води до фатален край. Необходими са бърза лекарска намеса и мерки, за да да се попречи да прогресира.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

vanyaboneva
vanyaboneva
27.01.2020 12:52
Много полезна и подробна статия! Отдавна зная, че не са полезни, но сега знам и защо това е така. Благодаря!
2
1