30 причини защо да си баба, е добре за здравето ти

30 причини защо да си баба, е добре за здравето ти

1. Всяка прегръдка е като лекарство

Независимо дали сте гушнали новородено или поздравявате внука си тийнеджър с прегръдка, тези моменти на привързаност намаляват сърдечния ритъм.

2. Игрите им могат да подобрят баланса ви

Въпреки че имате много мъдрост за даване, е невероятно какво могат да ви научат внуците. Вземете за пример едно от любимите им хобита: видеоигри. Играенето им с вашите внуци всъщност може да помогне на вашето чувство за баланс.

3. Получавате голяма доза витамин D

Играта навън с внуците повишава нивата на витамин D, който помага за всичко - от здравето на костите, до вашето настроение.

4. Ставате по-силни

Вдигането на внуците е най-лесната форма на силова тренировка. Този вид тренировка може да ви помогне да живеете по-дълго, като добавите почти 2 години към живота си.

5. Времето прекарано заедно може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания

Разходка в парка или просто из квартала с внуците ви е лесен начин за предотвратяване на сърдечни заболявания и диабет, особено след вечеря.

6. Щастието, което носят внуците, има дълготраен ефект

Дори мисленето за начина, по който светват внуците около вас, ви кара да се чувствате щастливи. Наличието на такива положителни моменти допринася за "емоционалната жизненост", което е качество помагащо за предпазване от сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

7. Като цяло сте по-малко напрегнати

Защо? Защото децата са просто смешни! И целият този смях е чудесен начин за облекчаване на напрежението и стреса.

8. Грижата за внуците намалява риска от Алцхаймер

Баба

Ето една добра причина да помагате в гледането на децата - проучване от 2014 г. установява, че бабите, които помагат в грижата за дете един ден в седмицата, имат понижен риск от развитие на Алцхаймер.

9. Внуците ви поддържат активни

Според проучвания бабите и дядовците са по-склонни да останат активни в сравнение с тези, които нямат внуци. Сигурно е от цялото това време за игра! Тези забавни дейности спомагат за подобряване и на ставната мобилност.

10. Прегръдките помагат на ума ви

Прегръщането на внуците отделя окситоцин, вещество, което помага за облекчаване на стреса и забавя някои от процесите, които клетките преживяват с напредване на възрастта.

11. Ще спите по-добре

Игрите с внуците ще ви уморяват по най-добрия начин, подобрявайки качеството на съня ви.

12. Внуците ви държат социално активни

Независимо дали прекарвате време с внуците си на живо, или се свързвате през социалните мрежи - тази ангажираност помага срещу деменция.

13. Споделянето на вашата мъдрост намалява безпокойството

Споделянето на истории от миналото е чудесен начин да се сближите и да научите вашите внуци какъв е бил животът по вашето време. Разказването на тези истории също е установено, че намалява тревожността и депресията.

14. Гледането на деца помага на когнитивните ви способности

Всичко е въпрос на социална ангажираност! Но си струва да поставите граници - твърде много грижи могат да имат отрицателен ефект върху когнитивното здраве.

15. Вие (и вашето внуче) намалявате шансовете си за развитие на депресия

Едно проучване проследява връзките между баби и дядовци и внуци в продължение на 19 години и открива, че тези с близки взаимоотношения развиват по-рядко депресия.

16. Живеете по-дълго

Ако се виждате редовно с внуците си, това може да има положително влияние на цялостното ви здраве, като ви помага да живеете средно с 5 години по-дълго.

17. Времето за игра увеличава умствения капацитет

Баба и Внуче

Поумнявате дори след като играете глупава детска игра или се занимавате със занаят. Тези дейности помагат за подобряване на паметта ви.

18. С всяка прегръдка белите кръвни телца се увеличават

Да! Прегръдките помагат за намаляване и на възпалителните клетки.

19. По-вероятно е да се грижите за себе си

Внуците са страхотни мотиватори. Установено е, че бабите и дядовците често предприемат стъпки за подобряване на здравето и формата си само за да бъдат в топ форма за внуците си.

20. Внуците намаляват риска от инсулт

Още една причина да бъдете социално ангажирани, което е по-вероятно да се случи, когато имате внуци.

21. Привързаността помага за понижаване на възприятията за болка

Всичко е в силата на докосването - независимо дали импровизирана прегръдка или high-five. Установено е, че тези малки моменти помагат да намалите цялостното си възприятие за болка.

22. Имунната ви система се подобрява

Да, малките деца носят вкъщи всякакви микроби, но скорошно проучване установява, че поддържането на социална ангажираност помага да се изгради съпротива срещу тези досадни настинки и заболявания.

23. Можете по-лесно да отслабнете

Внуците ви помагат да се упражнявате, без дори да го осъзнавате. Удивително е колко активни могат да бъдат децата, превръщайки почти всичко в игра или възможност да се движат или танцуват.

24. Опитът подобрява възгледа ви за живота

Мъдростта, която идва с възрастта, ви прави по-малко вероятно да се фокусирате върху негативното или да се стресирате от незначителни неща. Това е нещо, което се забелязва най-вече, когато прекарвате време с деца.

25. По-трудно се ядосвате

Дори обичайните дразнители от ежедневието ви не ви ядосват само заради перспективата, която идва с възрастта.

26. По-внимателни сте

Внимателността идва от живеенето за момента, което е естествено с напредването на възрастта. Но това също е нещо, което се случва, когато прекарвате време с внуци - наистина се наслаждавате на малките неща, което спомага за понижаване на стреса.

27. Игрите с внуците могат да намалят кръвното налягане

Дори 10 минути активност могат да имат положителен ефект върху кръвното ви.

28. Прекарването на време навън помага да се подобри здравето на костите

Децата обичат градинарството. Ако случайно споделяте това хоби заедно, заниманието е лека форма на упражнения, която също помага за укрепване на костите.

29. По-вероятно е да продължите да бъдете активни

Ако забележите някаква схванатост след посещение от внуците, може да се мотивирате да започнете леки тренировки за издръжливост.

30. Внуците държат тъгата по време на празниците настрана

Тъгата по време на празниците е нещо реално, но нетърпението за печене на коледни бисквитки може да ви помогне да подобрите мирогледа си.

Източник: ezine.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари