Рисковете от продължително излагане на слънце

Слънцето крие рискове

Всички обичаме слънцето и си мечтаем да лежим на плажа по цял ден или да се разхождаме в някоя слънчева страна. Но, както със всичко останало в този живот, прекаляването може да доведе до неприятности, а в някои случаи и до здравословни проблеми. Нека видим кои са рисковете от продължително излагане на слънце!

Слънчево изгаряне

Този неприятен страничен ефект е особено характерен за хората със светла кожа, за червенокосите и хората с лунички. Те трябва да са особено внимателни в избора си на защитен лосион. Не просто защото усещането от зачервената изгоряла кожа е неприятно, но и защото това може да доведе и до по-сериозни проблеми с кожата.

Слънчев удар

Какви са симптомите? Чувствате се уморени, замаяни и с главоболие. Възможно е също така да усещате крампи в мускулите и да се потите обилно. Всички тези признаци означават, че сте дехридатирани, тялото ви е загубило много вода и има нужда от помощ. Какво да направите?

Слънцето е опасно

Намерете хладно място, на което да поседнете или полегнете, пийнете вода, но още по-добре прясно изстискан портокалов сок, който хем ще ви освежи приятно, хем съдържа захар, която ще повдигне малко тонуса ви. Вземете си студен душ. Това също ще помогне за охлаждане на тялото ви.

Мехури по кожата

Явно сте прекалили със седенето на слънце. Мехурите по кожата означават, че имате слънчево изгаряне. Мехурите са естествения начин на кожата ви да се предпази. При по-сериозно изгаряне те се образуват, за да предпазят кожата ни от инфекция и да ѝ помогнат да заздравее.

Какво означава това? Не пукайте мехурите! Оставете ги да изчезнат от само себе си. Вземайте си душ с хладка вода, използвайте алое вера за овлажняване на кожата, вземайте аспирин при нужда, пийте много вода и течности, а когато излизате, покривайте изгорената кожа, най-добре с памучна дреха, за да намалите дразненето.

Избагвайте вредите от слънцето

Колкото и да обичаме слънцето, то е опасно за нас и нашето здраве и затова трябва да бъдем изключително внимателни. Винаги носете чадър на плажа, не се излагайте на слънце директно. Съобразявайте слънцезащитния си крем с типа кожа, т.е. колкото е по-светла кожата ви, толкова по-висок слънцезащитен фактор трябва да използвате.

Не стойте по цял ден на плажа и избягвайте часовете на деня, когато слънцето е най-силно. Отидете рано, а към обяд хапнете и си направете разходка. Върнете се в хотела и дремнете. Изпийте следобедното си кафе и се върнете на плажа след 4 следобед. Външният ни вид и страхотния тен не трябва да стават причина за проблеми с тялото и здравето ни. Вредите от слънцето са реални и не бива да се подценяват!

Източник: ezine.bg

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари